Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да украсим елхата с ръчно изработени играчки от… глина

Няма точно правило кога да започнем украсяването на коледната елха, но според едно от разпространените вярвания, това се прави на 6 декември – Никулден. И, разбира се, няма нищо по-хубаво от това да накичим дръвцето с ръчно изработени играчки. При това направени от… глина.

Мястото, където може да се запознаете с начина им на изработка и сами да разкриете тайните на глината под вещото ръководство на Мария Василевска, е грънчарската работилница в комплекса "Старинно Карлово". Комплексът, разположен в Централна България, обединява пет емблематични къщи-паметници на културата, а една от тях – възрожденският Бухалов хан – е превърната в "Център за занаяти и културни традиции".

Бухаловият хан
"В работилниците ни всеки може да изработи нещо с ръцете си, а за Коледа предлагаме заготовки, които се изрязват от глина със специални формички – обяснява Мария Василевска. – Това е един от най-простите, най-разпространените и достъпни методи на работа. Използват се различни видове глина, а изпичането става в огнеупорни пещи. От посетителите не се изискват специални умения, а само желание и повече старание."