Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да украсим елхата с ръчно изработени играчки от… глина

Няма точно правило кога да започнем украсяването на коледната елха, но според едно от разпространените вярвания, това се прави на 6 декември – Никулден. И, разбира се, няма нищо по-хубаво от това да накичим дръвцето с ръчно изработени играчки. При това направени от… глина.

Мястото, където може да се запознаете с начина им на изработка и сами да разкриете тайните на глината под вещото ръководство на Мария Василевска, е грънчарската работилница в комплекса "Старинно Карлово". Комплексът, разположен в Централна България, обединява пет емблематични къщи-паметници на културата, а една от тях – възрожденският Бухалов хан – е превърната в "Център за занаяти и културни традиции".

Бухаловият хан
"В работилниците ни всеки може да изработи нещо с ръцете си, а за Коледа предлагаме заготовки, които се изрязват от глина със специални формички – обяснява Мария Василевска. – Това е един от най-простите, най-разпространените и достъпни методи на работа. Използват се различни видове глина, а изпичането става в огнеупорни пещи. От посетителите не се изискват специални умения, а само желание и повече старание."

Истинският майсторлък обаче си проличава в детайлите. Разнообразните фигурки на Мария – ангели, камбанки, снежни човеци, еленчета, снежинки, звездички, са направени изключително прецизно, а за рисуване върху меката глина със сигурност са нужни твърда ръка, сериозни умения и усет на творец. Защото всяка от играчките се оформя и рисува индивидуално, за да придобие завършен вид.


В ръчно изработените изделия майсторът влага и голяма част от себе си – споделя Мария Василевска. – Колкото до глината, тя е много благодатен материал, податлив, икономичен, много приятен за работа. За суровата глина първоначално са нужни повече усилия и здрави ръце, за да се омеси хубаво, след това тя се разточва с определена дебелина, и с нежност и внимание се оформят изрязаните фигурки.“

Мария Василевска работи и на автентично грънчарско колело, на което извайва изящни камбанки. А ето как майсторката пренася коледния дух в своите изделия:


"Създавам си атмосфера – запалвам свещ, пускам хубава коледна музика и ползвам за украса на фигурките цветовете, които са характерни за коледния празник – бяло, зелено, червено, сребристо и златисто. Всеки от нас има нещо, което е заложено в него и той трябва да го открие и да го извади от себе си и да го претвори в материалния свят – убедена е Мария Василевска. – Човек трябва да опита различните занаяти, които са достигнали до нас от изконна древност, и ние трябва да ги запазим и съхраним. Когато човек започне да твори, независимо дали ще рисува, дали ще шие, дали ще тъче, този творчески процес изважда от него най-доброто. Когато човек опита и намери своето, това му храни душата."

Всяка вещ, сътворена от сръчните ръце на днешните майстори в Бухаловия хан не е просто аксесоар, предмет, красива покупка. Тя е състояние на духа, завладяваща магия, която винаги кара човек отново да се връща в Карлово.

Снимки: Туристически комплекс "Старинно Карлово"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05