Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задава се "горещ" зимен сезон в съчетание с нестихваща инфлация

Снимка: БГНЕС

Резервациите за зимните ни курорти вървят много добре, а браншът е обнадежден. България се готви да посрещне близо 1,2 млн. чужденци до края на месец март 2023г., прогнозират от Института за анализи и оценки в туризма /ИАОЦ/. След няколкогодишен отлив, гостите от Великобритания, която е водещ пазар за зимния ни туризъм, се завръщат. Наблюдава се и ръст при записванията от Централна Европа и Балканите, научаваме от Константин Занков от ИАОЦ. Според него през идните месеци, отрасълът ще се доближи до нивата на успешната предпандемична 2019 г., въпреки икономическата криза, инфлацията и бушуващия в съседство военен конфликт.

Още е рано за конкретни прогнози, но събуждането на туризма след пандемичната пауза е факт, валиден не само за България. Хората по света искат да пътуват и постоянно растящите цени не могат да ги спрат. Във всички случаи, ски ваканцията в България ще е по-скъпа тази зима:

"Най-общо казано, между 11 и 18% се очаква да бъде повишаването на цените спрямо предишната година в някои наши хотели. Защото хотелиерската и туристическата услуга са хибрид от различни услуги и когато, примерно нарасне разходът за храната, горивата и заплатите на персонала, е нормално да скочи и цената на туристическия пакет – казва Занков. – Така че при някои хотелиери, сезонът ще бъде труден, защото разходите им ще надвишат цената на крайния продукт. И при туроператорите скочиха цените. Дълго време хората не пътуваха заради рестрикциите покрай Covid-19, затова пакетите бяха изключително атрактивни. Но сега вече поскъпват самолетните билети, рент-а-кар услугите, нощувките в хотелите в чужбина… Същото се случва и у нас. За съжаление този много изгоден туризъм, който имахме по време на пандемията отмина.“


Затова пътуващите по света са настроени да харчат повече, но и срещу по-високо качество и повече атракции. В България, когато стане дума за зимен туризъм, хората си представят ски и сноуборд в Банско, Боровец и Пампорово, но това не изчерпва палитрата от преживявания, които можем да предложи, убеден е Занков. "Имаме зимен туризъм в градска среда, имаме балнео, спа и уелнес хотели, които са с много добра заетост в момента. Предлагаме културно-познавателен туризъм в по- малките градове, както и алтернативни форми на отдих" – казва експертът по туризъм и пояснява:


"Трендът е да се разнообразяват пакетите, да се правят атракции за самите пътешественици, за да могат те да дегустират местни храни и напитки, например дамите да се наслаждават на спа ваканция, докато мъжете им карат ски, да има различни работилнички за деца в самите хотели, които създават изживяване за цялото семейство, а също и много културно-познавателни маршрути към стандартните програми. Идеята е пътешественикът да опита от всичко и да е жаден за още, така че да се върне отново у нас, за да пробва и други форми на отдих“, каза в заключение Константин Занков.

Снимки: БГНЕС, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15