Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата нестабилност в България нажежава и темата за присъединяването ни към еврозоната

Снимка: архив

Предимствата от приемането на България в еврозоната са в пъти повече от рисковете, а днес, повече от 20 години след въвеждането на валутния борд, при който родния лев беше обвързан с курса на германската марка, а след това и с единната европейска валута, много експерти прогнозират, че преминаването към еврозоната ще бъде гладък и лесен процес.

Пътят към еврозоната и самото членство е добре структуриран и ясен процес, който ще донесе институционална предвидимост и стабилност за страната ни. Еврозоната е втори по големина в света финансов пазар и включва едни от най-богатите страни в Европа. Откакто България е член на Европейския валутен механизъм (2020 г.), реалното присъединяване към еврозоната е най-важното икономическо решение, което предстои да се вземе – посочиха експерти от Центъра за развитие и политики в рамките на експертна кръгла маса в София на тема "Българската икономика на прага на еврозоната. Фискална стабилност и растеж".


Те не скриха и опасенията си, че има обективни фактори, които могат да са реален риск за предстоящото присъединяване към единната европейска валута в началото на 2024 г. Сред пречките беше отбелязна липсата на редовно правителство и ясен политически ангажимент към процеса по присъединяване. Засега няма и точен анализ за това до каква степен страната ни е изпълнила формалните критерии за членство в еврозоната.

Диана Митева
"Българските банки вече сме регулирани и от ЕЦБ, и разбираме колко много трудности има по пътя, за да може да покажем, че България принадлежи към европейското семейство" – обясни Диана Митева, председател на Асоциацията на банките в България и активен участник  в подготовката и изпълнението на предприсъединителния процес. Тя добави, че за да може това приобщаване да се случи за българските компании и въобще за бизнеса – пътят е само един: "Колкото по-рано се присъединим и към валутния механизъм и станем член на еврозоната, толкова по-успешно ще се развива българската икономика". И още:

"Гореща е темата, защото датата 1 януари 2024 г. наближава по-бързо, отколкото ние си представяме. Това е процес, за който сме свикнали да говорим теоретически, но всъщност преминаването към изцяло ново законово платежно средство в България е дълбока трансформация на цялата макроикономика. Големият ни плюс обаче е, че от 1997 г. ние сме вързани към марката, а след това и към еврото. В мисленето на голяма част от българите присъства еврото. Не е проблем за тях да обърнат левове в евро и обратното, особено при покупка на автомобил, недвижим имот или при пазаруване в чужбина, всичко е свързано с еврото. Ние от Асоциацията подкрепяме още от първия ден решението – България да се присъедини към еврозоната."

Николай Василев
Чуват се и много гласове против влизането на България в еврозоната. Някои от страховете са ирационални, някои се основават на  неверни факти и тези, но с приемането на еврото България има голяма възможност за позитивна промяна, а освен това влизането в еврозоната е поне 10 пъти по-лесно, от влизането в ЕС – заяви Николай Василев, бивш министър на икономиката, също участник в кръглата маса:

"През 2005 г. всички смятахме, че през 2009 г. ще бъдем в еврозоната, а сега инфлацията расте. Затова през 2005-а бяхме много по-близо до еврозоната, защото нямаше такава инфлация и имахме нулев държавен дефицит. Въпреки това инфлацията е малък проблем, заради който можем да не влезем в Еврозоната. Според мен провалът ни ще е заради липсата на политическа воля, липсата на подходящ имидж на държавата, който да накара западните държави с удоволствие да ни поканят и да ни приемат. Те просто не ни искат. Представете си, че днес държавите от Западна Европа трябваше да решават дали България да е в ЕС, какво смятате, че щеше да е тяхното мнение? Страх ме е дори да си помисля. А иначе големите ползи от влизането ни в еврозоната не са основно икономически. Ясно е, че ще има повече търговия, туризъм, инвестиции, в това никой не се съмнява. И ако не извървим пътя докрай сега, това ще означава, че всички ние – общественици и хора с опит и позиции, не сме направили достатъчно, за да обясним на българското общество неща, които са очевидни и то не само за специалистите."

Снимки: БГНЕС, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илияна Йотова

Президентът няма да назначи служебен кабинет с вътрешен министър Калин Стоянов

Димитър Главчев има втора възможност да представи кабинет, който да направи честни и прозрачни избори и да имаме ново правителство след няколко месеца , заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в честванията на Шипка по..

публикувано на 24.08.24 в 13:17
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00
Илхан Кючюк

Евродепутат сезира ЕК за тенденциозни проверки срещу управлявани от ДПС общини

Евродепутатът Илхан Кючюк отправи писмени въпроси към Европейската комисия по повод информация за масови и тенденциозни проверки от страна на ГДБОП, Антикорупционната комисия, НАП и други държавни органи в общини, управлявани от ДПС, както и в..

публикувано на 24.08.24 в 11:35