Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Frontex за първи път ще пази извън ЕС по границите на Западните Балкани

ЕС ще разположи още в началото на 2023 г. служители на Агенцията за граничен контрол Frontex на територията на балканските страни, които искат да се присъединят към общността. Това ще бъде първият случай, в който служители на агенцията ще бъдат разположени извън нейната юрисдикция. Причината за мярката е, че Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Косово имат споразумения за безвизов режим с трети страни, включително с държави с ниски доходи. "Регулацията на визовия режим е задължителна", заяви заместник-председателят на Еврокомисията Маргаритис Схинас. "Неприемливо е Западните Балкани да имат визови споразумения с трети страни, чиито граждани използват вратички, за да влязат в ЕС", добави комисарят, цитиран от БГНЕС.

2 млн. камиона с турски стоки за Европа минават годишно през България

В България работят 2200 турски компании с 50 000 души персонал, обяви Бурхан Немутлу, председател на Българо-турската търговска камара. Двустранният стокообмен през 2021 г. е 6,5 млрд. долара. От тях турският внос за България е бил за 4 млрд. долара, заяви Зеки Саръбекир, председател на Турско-българския бизнес съвет. През 2022 г. търговията между двете страни се очаква да достигне 8 млрд. долара. Само през първите 9 месеца на годината тя е нараснала с 22%. "Достигането на търговски обмен от 10 млрд. долара може да се постигне за 2 години", смята Саръбекир. Всяка година 2 млн. камиона доставят стоки от Турция за Европа през България, съобщава в-к "Hurriyet", като се позовава на резултатите от проведената в Истанбул двустранна бизнес среща "Bulgaria Sourcing from Türkiye".

Превозвачите са най-засегнати от неприемането на България и Румъния в Шенген

Загуби за милиони евро прогнозират превозвачи отвъд Дунава, ако София и Букурещ бъдат разделени за Шенген. Ако Румъния се присъедини към Шенген, а България не, това ще удължи времето за гранична проверка и един камион, блокиран на границата, би струвал на превозвачите между 800 и 1000 евро на ден, изчисляват представители на бранша пред румънската агенция Mediafax. "Шофьорите на камиони стоят между 12 и 24 часа, понякога и по 72 часа на пунктовете Калафат-Видин и Гюргево-Русе, както и на границата с Унгария. Те получават заплащане за тези часове. Проблемът е, че им свършва работното време и трябва да намерят къде да паркират", коментира Мирча Влах, генерален мениджър на Dumagas, един от най-големите румънски товарни превозвачи.

Прищина насрочи извънредни местни избори в сръбските общини

На срещата ЕС – Западни Балкани в Тирана президентът на Косово Вьоса Османи обяви, че Прищина ще представи своята кандидатура за членство в ЕС до края на 2022 г. Тя отхвърли възможността за среща със сръбския президент Александър Вучич, като заяви, че форумът не е място за преговори между Косово и Сърбия, съобщи FoNet. Белград отново се разгневи на Прищина, защото Османи насрочи предсрочни местни избори в четири населени със сърби общини на Северно Косово за 18 декември. Изборите са наложителни след като на 5 ноември косовските сърби се оттеглиха от всички институции в Косово заради спора със сръбската регистрация на косовските автомобили. От Централната избирателна комисия заявиха, че не могат да проведат изборите в условие на напрежение и нападения срещу изборната администрация.

Дори и в Шенген продължава словенско-хърватският граничен спор

Пиранският залив е предмет на дългогодишен спор между Хърватия и Словения

Словения подкрепи Хърватия за приемането ѝ в Шенген, но приложи декларация, в която заяви, че границата между двете страни е ясно определена. Хърватия веднага отговори, че границата тепърва трябва да се определи, съобщава хърватската национална телевизия HRT. Словения подчертава, че морската граница между двете държави е определена с арбитражно решение на 29 юли 2017 г. и това е окончателното и обвързващо решение. В отговор Загреб заявява, че хърватският парламент е взел единодушно решение на 29 юли 2015 г. за оттегляне от арбитражната процедура, заради значителни нарушения на арбитражното споразумение. „Общата сухопътна и морска граница между Хърватия и Словения трябва тепърва да се утвърди по мирен път, в съответствие с международните закони“, се казва в позицията.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БГНЕС, Ройтерс, ЕПА/БГНЕС, архив
По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48

Служебният кабинет приветства решението на САЩ да отпусне 61 млрд. долара на Украйна

“ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна ”, написаха от Министерския съвет на фейсбук страницата си по повод одобрената дългоочаквана помощ за страната на стойност 61 млрд. долара...

публикувано на 21.04.24 в 09:37