Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

През ноември цените растат, но се отчита спад на годишната инфлация

Снимка: БГНЕС

За втори пореден месец годишната инфлация се забавя. Националният статистически институт регистрира, че през ноември тя е 16,9 на сто. Месец по-рано тя надхвърляше 17%, а през септември опря до рекордните 18,7%. Месечната инфлация за ноември е 0,8%.

Поскъпване се отчита при почти всички групи стоки и услуги, като най-осезаемо е при топлинната енергия. През октомври месечната инфлация в България беше 0,9 на сто спрямо предходния месец, а годишната инфлация, спрямо октомври 2021 г., беше 17,6 на сто.

Според индекса на цените за малката потребителска кошница през ноември 2022 г. се регистрира увеличение с 1.4% на месечна база и с 21.4% от началото на годината.


БНР подкасти:

Още от категорията

Бъдещето на природния газ в Югоизточна Европа обсъждат в София

Кръгла  маса на тема "Бъдещето на природния газ в Югоизточна Европа: диверсификация и извеждане от енергийния микс" организира на 28 март в София Центърът за изследване на демокрацията. Ще бъде представен анализ на дългосрочните визии за сигурността на..

публикувано на 28.03.23 в 06:05
ТЕЦ

София ще приеме преговорна позиция за бъдещето на въглищните централи

През новата седмица служебното правителство ще одобри позицията на България по искането за предоговаряне на параметрите, свързани с въглищните централи, за които беше прието решение от парламента. След това промените ще бъдат предложени на Еврокомисията..

публикувано на 26.03.23 в 17:25

Турция оглави класацията за предпочитан партньор от българския бизнес

Актуално проучване на Българската търговско-промишлена палата показва, че Германия отстъпва досегашното първо място като най-предпочитан бизнес партньор за родните компании. Лидерската позиция в момента заема южната ни съседка Турция. Разликата..

публикувано на 26.03.23 в 13:15