Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

През ноември цените растат, но се отчита спад на годишната инфлация

Снимка: БГНЕС

За втори пореден месец годишната инфлация се забавя. Националният статистически институт регистрира, че през ноември тя е 16,9 на сто. Месец по-рано тя надхвърляше 17%, а през септември опря до рекордните 18,7%. Месечната инфлация за ноември е 0,8%.

Поскъпване се отчита при почти всички групи стоки и услуги, като най-осезаемо е при топлинната енергия. През октомври месечната инфлация в България беше 0,9 на сто спрямо предходния месец, а годишната инфлация, спрямо октомври 2021 г., беше 17,6 на сто.

Според индекса на цените за малката потребителска кошница през ноември 2022 г. се регистрира увеличение с 1.4% на месечна база и с 21.4% от началото на годината.


БНР подкасти:

Още от категорията

България и Япония ще си сътрудничат в IT сектора

Министърът на икономиката, търговията и индустрията на Япония Ясутоши Нишимура и делегация, включваща представители на водещи японски компании, посетиха и проведоха срещи в INSAIT - Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии..

публикувано на 05.05.23 в 17:56

Започват преговори по транзита и логистиката на украински земеделски стоки

Българското и украинското министерство на земеделието започват изготвянето на съвместни механизми за действие при възникване на пазарни смущения, включително и резки промени в цените на слънчогледовото олио. За това се разбраха в София министърът на..

публикувано на 05.05.23 в 13:36

След половин век японски икономически министър е на посещение у нас

Японският министър на икономиката, търговията и индустрията Ясутоши Нишимура е на посещение у нас заедно с официална и бизнес делегация. Това е първата визита в страната ни от близо 50 години на икономически министър от Страната на изгряващото слънце...

публикувано на 05.05.23 в 07:00