Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС потвърди, че ще подкрепя Украйна, колкото е необходимо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На Европейския съвет в Брюксел лидерите в ЕС одобриха финансирането на Украйна с 18 млрд. евро през 2023 г. и наложиха 9-ти пакет от санкции срещу Русия.

Германският канцлер Олаф Шолц обеща повече помощ във връзка с прогнозата на украинския президент Володимир Зеленски, че идните месеци ще бъдат още по-трудни от това, което войната вече е донесла на страната му.

Нашата обща решимост да подкрепим Украйна политически, финансово, военно и в хуманитарната област за толкова дълго, колкото е необходимо, остава ненакърнима“, каза германският канцлер Олаф Шолц след разговори между лидерите на 27-те страни.

"Европейският съвет потвърждава, че е готов да подкрепи инициативите на Украйна за справедлив мир. Към днешна дата Русия не показва никаква истинска готовност за справедлив и устойчив мир”, се казва в заключителния документ от срещата. Добавя се, че ЕС приветства и поощрява усилията за осигуряване на пълна отговорност за извършените военни престъпления при руската агресия в Украйна. Препоръчва се на европейските органи да продължат да работят чрез международното право за използването на замразените руски активи в ЕС за възстановяването на Украйна.

Пред The Economist украинският главнокомандващ Валерий Залужнии заяви, че през идните януари и февруари очаква ново руско масирано настъпление в Донецка област и срещу Киев. Той обясни, че от мобилизирането 300 000 руснаци половината са били изпратени веднага на фронта, докато другата част в момента завършва своята усилена подготовка и предстои да бъде вкарана във войната. Залужний определи своя пряк противник, поредният назначен руски главнокомандващ в Украйна Сергей Суровкин, като обичаен офицер на Петър I (в една от последните си речи руският президент Владимир Путин сравни своите действия в Украйна с империалистическите войни на Петър Велики), който "щом го видите ви е ясно, че ако не изпълниш неговата заповед с теб е свършено". Залужний нарича Суровкин „держиморда”. Това е израз за властен човек, който е готов да смачка всеки и всичко, които се опитат да проявят свобода и инициатива.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14