Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изнасяме нефтопродукти от руски петрол само за Украйна

Нефтената рафинерия Лукойл Нефтохим Бургас
Снимка: БНР-Бургас

Въпреки че Европейският съюз позволи на страната да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., тя не може да продава получени от него нефтопродукти в рамките на общността или на трети страни. Това реши Съветът на ЕС, приемайки деветия пакет от санкции срещу Русия. От разпоредбите обаче става ясно, че България може да изнася за Украйна някои рафинирани продукти, получени от внесения на основата на дерогацията петрол, включително чрез транзит през други държави от Европейския съюз. Преди това страната ни трябва да се увери, че продуктите са предназначени само за употреба в Украйна и че с продажбата, доставката, трансфера или износа не се цели заобикаляне на санкциите. В двуседмичен срок от даването на разрешение България е длъжна да уведоми другите страни-членки и Европейската комисия.

БНР подкасти:

Още от категорията

Николай Денков и Румен Радев

Парламентът е готов да гласува новото правителство още на 6 юни

В кратка церемония Коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) върна на президента Румен Радев изпълнен втория мандат за съставяне на правителство. При връчването кандидат премиерът Николай Денков каза, че очаква президентът да..

публикувано на 05.06.23 в 11:57

Служебното правителство отчете, че е управлявало "изтощителни 10 месеца"

Ние върнахме центъра за вземането на решенията там, където е неговото място – в България, каза премиерът Гълъб Донев на извънредно заседание на Министерския съвет, но което служебният кабинет представи отчет за своя работа от 3 февруари. "Може би..

публикувано на 05.06.23 в 11:08

Противоречиви информации за сражения в Донецк и Запорожието

Украинската армия не е успяла да развие успех при крупномащабното насткъпление на пет участъка от южнодонецкия фронт, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков. В боевете на 4 юни Украйна е задействала 23-та и..

публикувано на 05.06.23 в 10:46