Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Честват св. Николай Чудотворец и по стария църковен календар

Ченгене скеле рибарско селище
Снимка: БГНЕС

Традицията да бъде почетен Никулден по стар стил ще бъде спазена и тази година от бургаските рибари. Денят се отбелязва на 19 декември. В рибарското селище Ченгене скеле празникът започва от 11.00 часа с освещаване на параклис до клуб "Морски сговор".

Преди години олтарът се е намирал на устието на река Ропотамо. Но е съхранен от местната рибарска общност и е реставриран. В селището ще бъде осветен и бронзов бюст-паметник на най-добрия лодкостроител на Бургас. Коста Никита е изработил стотици лодки.

Ритуалът за почитане на покровителя на рибарите св. Николай Чудотворец ще продължи с освещаване на рибен курбан. В програмата за тържествата има концерт, фотоизложба и литературно четене посветено на живота на рибарите.

Още от категорията

За магията в българската народна култура разказва изложба в Пловдив

Магията е тясно преплетена с мирогледа и живота на старите българи. Многобройни са ритуалите, целящи да осигурят плодородие, да избавят от болести, да привлекат любов. Какви са били вярванията на народа ни? Какви персонажи и предмети са играли важна..

публикувано на 16.03.23 в 10:10

Впечатляваща частна колекция на битови предмети показват в Стара Загора

Традиционни женски носии и най-различни предмети от бита на българите от края на XIX и началото на XX век изпъстриха залите на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Експонатите са част от изложбата "Моят етнографски свят. Събрано и съхранено за..

публикувано на 10.03.23 в 11:40

Баницата грейна в световна класация – какво не знаем за традиционното българско ястие

Българската баница се открои в престижна класация, като попадна в топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света. Известният сайт за традиционна кухня и локални продукти TasteAtlas отреди на нашенския специалитет престижната 5-та позиция, като в..

публикувано на 07.03.23 в 12:40