Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българско школо в Рим ще съхранява безценен литературен архив

Проф. Рикардо Пикио и неговата съпруга Мария
Снимка: Facebook /Венета Ненкова

В навечерието на Коледа българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим получи безценен дар - част от архива с българска литература на покойния лингвист проф. Рикардо Пикио. Дарението за учебното заведение са направили наследниците на видния учен, съвместно с проф. Красимир Станчев, научаваме от публикация във Фейсбук на Венета Ненкова - основател на Българското училище в Рим и председател на Културна асоциация „Паралел 43“ в града.

Проф. Красимир Станчев получава благодарствено писмо от името на училището за дарените книги

Сред научния принос на проф. Пикио са обобщения, които поставят на нова основа проучванията на средновековните литературни текстове. Ключов момент е концепцията му за европейската "Slavia, която през Средновековието се разделя на "източно славянство“ и "западно славянство“ – две успоредно съществуващи, но развиващи се по различни пътища култури в зависимост от различните географски, езикови и конфесионални области, към които се отнасят. Заслуга на проф. Пикио е и въвеждането на термините "SlaviaOrthodoxa и "Slavia Latina.

Архивите, които трябва да бъдат описани и каталогизирани...

Ръководството на българското училище в Рим поема ангажимента да каталогизира ценните книги и да им намери възможно най-добро място, където да бъдат съхранени за идните поколения.

Проф. Рикардо Пикио е роден е на 7 септември 1923 г. в Алесандрия, Италианско кралство. Завършва славистика в Римския университет "Ла Сапиенца“. През 1947 г. е редактор в списание "L’Avanti“.Бил е преподавател по италиански език във Варшавския университет, както и професор в университетите на Флоренция и Пиза, а след това оглавява Института по славянска филология в Римския университет "Ла Сапиенца“. А от 1968 г., в продължение на почти две десетилетия, е професор по славянски литератури в Йейлския университет в Ню Хейвън, САЩ.

Когато се връща в Италия през 1985 г., Рикардо Пикио става професор по руска, църковнославянска и българска литература в Университетския източен институт в Неапол, където през 1993 г. се пенсионира.

Вижте още: 

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:

Още от категорията

Снежна буря остави без ток села с етнически българи в района на Болград

След снежната буря по Северното Причерноморие и Източна Украйна, без ток е украинският Болградски район, който е с най-компактното българско население в Украйна. Поледица, повалени дървета, прекъснати електропроводи – това са последствията от стихията в..

публикувано на 28.11.23 в 09:29

В район на Будапеща откриват мемориален знак на българските градинари

В Будапеща откриват и освещават паметна плоча в чест на българските градинари, живели и работили на територията на 11 район в града, съобщи във Фейсбук Българското републиканско самоуправление в унгарската столица. Честването е на 28 ноември, от 14:30 часа..

публикувано на 27.11.23 в 15:59

Немско-българско дружество "Дунав" кани на предколеден празник в Дюселдорф

Дните от последния месец в годината обикновено са изпълнени с приятни емоции и очакване за светлите и уютни празнични дни, прекарани с близки и приятели. В тях дори и ежедневната работа сякаш не ни натежава толкова или поне си позволяваме да повярваме..

публикувано на 27.11.23 в 09:45