Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Монголия ще си сътрудничат в областта на науката, културата и образованието

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и посланикът на Монголия в България Лхагвасурен Саянаа
Снимка: Министерство на културата

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и посланикът на Монголия в България Лхагвасурен Саянаа подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката между правителствата на двете държави, съобщи пресцентърът на министерството. 

Съгласно програмата двете страни ще си съдействат при организирането на изложби и фестивали, размяна на театрални представления и ансамбли. Предвидени са също партньорство в областта на литературата и превода, сътрудничество между библиотеки, музеи и други културни институции, както и размяна на филми. Ще бъдат създадени и културни центрове на реципрочна основа. 

Институциите, занимаващи се с опазването и реставрирането на движими и недвижими културни ценности и произведения на изкуството също ще си сътрудничат, включително и в предотвратяването на незаконния трафик на исторически и културни ценности.

Програмата предвижда и разширяване на контактите между научни институции на България и Монголия, обмен на преподаватели и научни сътрудници, включително между Българската академия на науките (БАН) и Монголската академия на науките и другите научни и изследователски институти.

Документът беше подписан съгласно Спогодбата за културно и научно сътрудничество от 1976 г. и е със срок на действие пет години. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38