Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Монголия ще си сътрудничат в областта на науката, културата и образованието

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и посланикът на Монголия в България Лхагвасурен Саянаа
Снимка: Министерство на културата

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и посланикът на Монголия в България Лхагвасурен Саянаа подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката между правителствата на двете държави, съобщи пресцентърът на министерството. 

Съгласно програмата двете страни ще си съдействат при организирането на изложби и фестивали, размяна на театрални представления и ансамбли. Предвидени са също партньорство в областта на литературата и превода, сътрудничество между библиотеки, музеи и други културни институции, както и размяна на филми. Ще бъдат създадени и културни центрове на реципрочна основа. 

Институциите, занимаващи се с опазването и реставрирането на движими и недвижими културни ценности и произведения на изкуството също ще си сътрудничат, включително и в предотвратяването на незаконния трафик на исторически и културни ценности.

Програмата предвижда и разширяване на контактите между научни институции на България и Монголия, обмен на преподаватели и научни сътрудници, включително между Българската академия на науките (БАН) и Монголската академия на науките и другите научни и изследователски институти.

Документът беше подписан съгласно Спогодбата за културно и научно сътрудничество от 1976 г. и е със срок на действие пет години. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спешните медици продължават да обикалят болниците в търсене на свободни легла

Въпреки ангажимента на държавата спешните медици все още нямат достъп в реално време до информацията за свободните легла в болниците и са принудени да обикалят, докато намерят лечебно заведение за своя пациент, алармира д-р Десислава Кателиева от..

публикувано на 08.09.24 в 10:02

Безплатна разходка с екскурзовод по маршрута “Духовен път” в Несебър

По повод днешния Международен ден на солидарност на градовете – световно наследство, Музей “Старинен Несебър” и Община Несебър подаряват на туристите безплатна панорамна разходка с екскурзовод по маршрута “Духовен път”. Включилите се в тура, който..

публикувано на 08.09.24 в 07:00
Роженски манастир “Свето Рождество Богородично”

Копие на чудотворната икона в Роженския манастир събира много богомолци за храмовия празник

Роженският манастир “Свето Рождество Богородично” ще отбележи днес храмовия си празник с литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица, благославяне на манастирския курбан и раздаването му за здраве. След като пред 1761 г. манастирът губи..

публикувано на 08.09.24 в 06:00