Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ха, кажете сега дружина: Да бъде!"

Коледарски буенек, специален подарък от БНР

Снимка: bojentsi.com/bg

„Славете, момци коледари,
че заварихме тия добри хора,
на ядене, пиене и добро веселие.
Че ни посрещнаха като брат брата,
че ни дариха добра дара,
добра дара, вит-превит кравай,
на кравая златна ябълка.

Ха, кажете сега дружина: "Да бъде!"
Седнала е Божа майка на могила,
да си дари злато и сребро.
На кому дала с лъжица,
на другиму с паница,
а на тия хора с цялата кола!
Ха, кажете сега дружина: "Да бъде!"…“

Коледарските наричания в днешния празничен ден имат "магическата" сила да орисват със здраве, изобилие и добро. А заедно с коледните благословии към стопаните на домовете, в които се спират, момчетата огласят селищата и с коледарски песни.

И ние, като коледарите, влизаме в домовете ви с "Коледарски буенек" и "Бавна мелодия" – едни от най-новите записи на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов – специален коледен подарък за слушателите ни от изпълнителите и продуцентския екип на нашата медия.

Солист е известният гайдар Недко Царев – блестящ инструменталист, участник в редица проекти, дългогодишен преподавател в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" – гр. Варна. Недко Царев е автор на двете пиеси, написани в стила на традиционната музика. Аранжиментът е на Ангел Добрев.

Буенекът е буйно, несключено (не в кръг) хоро, което се играе по време на пости. Главни действащи лица в коледарския буенек са момците. Те се хващат на верига и изпълняват танца със ситни стъпки, набиване и лъкатушене.


Снимки: bojentsi.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15