Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Христов пред Радио България

Консулът ни в Лос Анджелис: Българите са дали много за развитието на Новия свят

Значими инициативи на сънародниците ни от Западния бряг на САЩ през 2022 г.

10
Снимка: Генерално консулство на България в Лос Анджелис

Далеч от България, нашите сънародници отвъд Океана продължават да носят онази искрица, която ги събира и сплотява в изграждането на общности. Тя се предава от поколение на поколение, като възрожденското чувство запазило българския род в дни на изпитания, гонения и поробване. Тя ги сплотява в създаването на български училища, църква – все неща, които обединяват диаспората ни и ѝ дават живот с поглед в бъдещето. 

Сред тях е и Зара Пехливани – едно младо момиче, което се свърза с Генералното ни консулство в Лос Анджелис, за да представи инициативата си "Читалнята".

Зара Пехливани и Бойко Христов

"Нейната идея е да привлече малки и големи българи в Лас Вегас към българската литература – посочва в интервю за Радио България генералният консул на страната ни в Лос Анджелис Бойко Христов. – Това е част от себеусещането и близкия контакт на сънародниците ни с родината, в същото време помага на най-малките да усъвършенстват българския си език. Много радостно е, че нейната библиотека се разраства, а това означава, че хората я подкрепят и виждат дълбок смисъл в тази инициатива."

Идеята на десетокласничката “Последвай Зара – направи българска читалня в своя град” бързо събра над 100 родни издания, а консулството ни подкрепя нейната мечта да създаде мрежа от читални на Западния бряг, които да поддържат връзка по между си. В колекцията от български заглавия, подарени от консулството ни е и една много специална книга – "Добри", която е сред от любимите четива на американската младеж. Романът пресъздава историята на Атанас Качамаков, който работи като скулптор за редица кинопродукции в Лос Анджелис.

"Искам нашите деца да знаят, че България има с какво да допринесе за света, българите не сме отскоро в Америка – подчертава консулът ни. – Дали сме много за развитието на културата и цивилизацията на Новия свят. Имали сме и продължаваме да имаме сънародници, които ни дават повод да се гордеем с тях и са истински пример за успешни граждани на света. Смятам, че ние като народ и като държава дължим много на Атанас Качамаков и неговата съпруга Саша. Двамата, освен че са изключителни творци, инвестират в хората. Те завещават имуществото си на Калифорнийския държавен университет Нортридж и частния университет за изкуства Ла Сиера (La Sierra University), в Ривърсайд.“

Бойко Христов със стипендиант на Качамакови

И до днес частният университет дава стипендия на името на двамата дарители и ревностно пази паметта им. По думите на Бойко Христов, представителите на висшето учебно заведение са изключително благодарни за финансовата подкрепа, благодарение на която обучението на студентите става по-разнообразно. Именно там преди броени дни беше поставена паметна плоча на скулптора Атанас Качамаков и неговата съпруга Александра. 

Паметна плоча на бележития и талантлив скулптор Атанас Качамаков и неговата съпруга Александра в университета Ла Сиера (La Sierra University), Ривърсайд

"Смятам, че стара цивилизация като българската трябва дава своя отпечатък върху представителите на своята общност, независимо къде се намират – посочва Бойко Христов. – Затова със сънародници предприехме различни родолюбиви инициативи, някои от които успяхме да осъществим, а върху други продължаваме да работим."

Една от тях е изграждането и поставянето на паметник на българската азбука в Лос Анджелис:

"Вече разговаряхме с кмета на Бевърли Хилс, тъй като смятаме, че там е изключително подходящо място, където скулптурата би била добре приета и би се вписала в модерната и красива среда. Идеята е нашите деца и българите в района, на 24 май, да могат да отидат на този паметник и да се преклонят пред делото на Кирил и Методий и техните ученици. Да почетат българската култура и да имат едно място, където с гордост да застанат и да кажат, че България е дала нещо значимо на световната цивилизация. Проектът се ръководи от "BgFace-Bulgarian Foundation for Art, Culture and Education", която беше създадена наскоро с цел да обедини сънародниците ни от консулския окръг. Самият паметник се изработва от един много талантлив българин – художник, скулптор и аниматор, Бронислав Ликоманов. Той прие това дело безрезервно, без да иска нищо в замяна, на добра воля и като дарение за българската общност тук. Ликоманов е добре известен сред българската диаспора, но ми се иска и в България да научат повече за него, защото е изключителен творец с високи морални ценности."

Впрочем, статуетките, които фондация BGFace раздава съвместно с Генералното ни консулство в Лос Анджелис на изявени българи в областта на изкуството, културата, образованието и науката, седмица преди Деня на народните будители, са умалено копие на паметника, който трябва да бъде завършен през октомври, ноември 2023 г. 


И ако трябва да обобщим свършеното през годината от консулството ни, то успя не само да подобри услугите и оптимизацията на работата на дипломатическата ни мисия там, но също и да участва активно в проектите на българската общност. А най-големият от тях е учредяването на наградите за принос в областта на културата, науката и образованието.

По отношение на следващата година консулството ни работи много усилено за провеждането на Първото издание на български филмов фестивал в Холивуд с идеята той да се превърне в средище на българската култура и кино, където професионалисти от България и Америка ще могат да се срещат и общуват, да обменят опит.

Интервю: Мария Самичкова, сътрудник на Радио България в Лас Вегас, САЩ

Текст: Дарина Григорова

Снимки: Facebook /Consulate General of Bulgaria in Los Angeles



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нучи Гроздани - учителят от Поградец

Албанският град Поградец , разположен на югозападния бряг на Охридското езеро, е място, където живеят и работят немалко албански граждани с български произход. Градът е център на едноименната община в област Корча, Източна Албания . Поградец е..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37