Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бойко Христов пред Радио България

Консулът ни в Лос Анджелис: Българите са дали много за развитието на Новия свят

Значими инициативи на сънародниците ни от Западния бряг на САЩ през 2022 г.

10
Снимка: Генерално консулство на България в Лос Анджелис

Далеч от България, нашите сънародници отвъд Океана продължават да носят онази искрица, която ги събира и сплотява в изграждането на общности. Тя се предава от поколение на поколение, като възрожденското чувство запазило българския род в дни на изпитания, гонения и поробване. Тя ги сплотява в създаването на български училища, църква – все неща, които обединяват диаспората ни и ѝ дават живот с поглед в бъдещето. 

Сред тях е и Зара Пехливани – едно младо момиче, което се свърза с Генералното ни консулство в Лос Анджелис, за да представи инициативата си "Читалнята".

Зара Пехливани и Бойко Христов

"Нейната идея е да привлече малки и големи българи в Лас Вегас към българската литература – посочва в интервю за Радио България генералният консул на страната ни в Лос Анджелис Бойко Христов. – Това е част от себеусещането и близкия контакт на сънародниците ни с родината, в същото време помага на най-малките да усъвършенстват българския си език. Много радостно е, че нейната библиотека се разраства, а това означава, че хората я подкрепят и виждат дълбок смисъл в тази инициатива."

Идеята на десетокласничката “Последвай Зара – направи българска читалня в своя град” бързо събра над 100 родни издания, а консулството ни подкрепя нейната мечта да създаде мрежа от читални на Западния бряг, които да поддържат връзка по между си. В колекцията от български заглавия, подарени от консулството ни е и една много специална книга – "Добри", която е сред от любимите четива на американската младеж. Романът пресъздава историята на Атанас Качамаков, който работи като скулптор за редица кинопродукции в Лос Анджелис.

"Искам нашите деца да знаят, че България има с какво да допринесе за света, българите не сме отскоро в Америка – подчертава консулът ни. – Дали сме много за развитието на културата и цивилизацията на Новия свят. Имали сме и продължаваме да имаме сънародници, които ни дават повод да се гордеем с тях и са истински пример за успешни граждани на света. Смятам, че ние като народ и като държава дължим много на Атанас Качамаков и неговата съпруга Саша. Двамата, освен че са изключителни творци, инвестират в хората. Те завещават имуществото си на Калифорнийския държавен университет Нортридж и частния университет за изкуства Ла Сиера (La Sierra University), в Ривърсайд.“

Бойко Христов със стипендиант на Качамакови

И до днес частният университет дава стипендия на името на двамата дарители и ревностно пази паметта им. По думите на Бойко Христов, представителите на висшето учебно заведение са изключително благодарни за финансовата подкрепа, благодарение на която обучението на студентите става по-разнообразно. Именно там преди броени дни беше поставена паметна плоча на скулптора Атанас Качамаков и неговата съпруга Александра. 

Паметна плоча на бележития и талантлив скулптор Атанас Качамаков и неговата съпруга Александра в университета Ла Сиера (La Sierra University), Ривърсайд

"Смятам, че стара цивилизация като българската трябва дава своя отпечатък върху представителите на своята общност, независимо къде се намират – посочва Бойко Христов. – Затова със сънародници предприехме различни родолюбиви инициативи, някои от които успяхме да осъществим, а върху други продължаваме да работим."

Една от тях е изграждането и поставянето на паметник на българската азбука в Лос Анджелис:

"Вече разговаряхме с кмета на Бевърли Хилс, тъй като смятаме, че там е изключително подходящо място, където скулптурата би била добре приета и би се вписала в модерната и красива среда. Идеята е нашите деца и българите в района, на 24 май, да могат да отидат на този паметник и да се преклонят пред делото на Кирил и Методий и техните ученици. Да почетат българската култура и да имат едно място, където с гордост да застанат и да кажат, че България е дала нещо значимо на световната цивилизация. Проектът се ръководи от "BgFace-Bulgarian Foundation for Art, Culture and Education", която беше създадена наскоро с цел да обедини сънародниците ни от консулския окръг. Самият паметник се изработва от един много талантлив българин – художник, скулптор и аниматор, Бронислав Ликоманов. Той прие това дело безрезервно, без да иска нищо в замяна, на добра воля и като дарение за българската общност тук. Ликоманов е добре известен сред българската диаспора, но ми се иска и в България да научат повече за него, защото е изключителен творец с високи морални ценности."

Впрочем, статуетките, които фондация BGFace раздава съвместно с Генералното ни консулство в Лос Анджелис на изявени българи в областта на изкуството, културата, образованието и науката, седмица преди Деня на народните будители, са умалено копие на паметника, който трябва да бъде завършен през октомври, ноември 2023 г. 


И ако трябва да обобщим свършеното през годината от консулството ни, то успя не само да подобри услугите и оптимизацията на работата на дипломатическата ни мисия там, но също и да участва активно в проектите на българската общност. А най-големият от тях е учредяването на наградите за принос в областта на културата, науката и образованието.

По отношение на следващата година консулството ни работи много усилено за провеждането на Първото издание на български филмов фестивал в Холивуд с идеята той да се превърне в средище на българската култура и кино, където професионалисти от България и Америка ще могат да се срещат и общуват, да обменят опит.

Интервю: Мария Самичкова, сътрудник на Радио България в Лас Вегас, САЩ

Текст: Дарина Григорова

Снимки: Facebook /Consulate General of Bulgaria in Los Angeles

Галерия

Още от категорията

Три поколения поддържат българския дух в училище "Петър Берон" в Прага

Българското държавно средно училище "Д-р Петър Берон" в Прага чества своя 75-годишен юбилей. На тържество по случай годишнината присъства и министърът на образованието проф. Сашо Пенов.  "Историците казват, че едно поколение е 25 години. Вече три..

публикувано на 31.03.23 в 15:08

Северна Македония закрива втори български клуб

Правосъдният министър на Северна Македония Кренар Лога издаде заповед да бъде закрит българския клуб “Цар Борис III” в Охрид, съобщи БГНЕС. Това става седмица след заличаването на българския клуб “Иван Михайлов” в Битоля. Мотивът за решението е че името..

публикувано на 31.03.23 в 08:44

Запазването на българската програма по радио SBS обедини диаспората ни в Австралия

След като в началото на месец март стана известно, че Австралийското обществено радио и телевизия (SBS) се готви да закрие програмата си на български език, сънародниците ни зад океана не спират да търсят начини това да не се случи.  До момента, в..

публикувано на 30.03.23 в 12:55