Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любов, вяра, здраве и хармония – празнични пожелания, предадени чрез кристали от природата

7
Снимка: БГНЕС

С наближаването на коледните и новогодишните празници всеки от нас се замисля какво да подари на близките си, а пазарът преди празниците изобилства с всякакви примамливи неща. Сред тях са и красивите естествени камъни, вплетени в някое изящно бижу или пък поднесени в техния причудлив естествен вид така, както са открити сред природата. Познавачите на кристали казват, че всеки от тях носи послание, но най-вече съвършената им структура оказва благотворно влияние върху биобаланса и здравето на човека. Според колекционери и търсачи на скъпоценни и полускъпоценни камъни, страната ни е много богата и на този род природни находки. И макар територията на България да е една от най-изследваните геоложки територии в Европа, все още има поле за намиране на нещо ново. Затова и познавачите на минералите прекарват часове на открито.

Евгени Вулев

Според Евгени Вулев, един от най-опитните сред "ловците" на минерали, най-популярните находища са в маданския, рудоземския и златоградския регион. Там изобилства от полиминерални структури и полиметални находища:

"По принцип тези кристали не са толкова често срещани в природата, особено комбинациите между тях. Например кристали като галенит, солерит, пирит, халкопирит, а понякога между тях се срещат и други. Пирит

Още повече, че при нас има една изключителна рядкост за света – това е огледален галенит. Той изглежда като с полирана повърхност, така си излиза от природата с огледална стена. Това е кристал много търсен от колекционарите по света. Особено когато е с голям размер и в комбинация с други минерали. Това го прави много рядък. С нас се свързват и идват колекционери от Япония, Австралия, а от Европа идват много колекционери и сами си търят в находищата на кристали. Даже и от Америка идват, от Канада също, до техните пазари българските кристали достигат чрез търговците. Но нека се знае, че не най-красивото нещо е и най-ценното. Такъв е кристалът епидот, един от най- редките. Това обикновено са едри и прозрачни кристали и са едни от най-ценните ми екземпляри, които съм и дарил на музея "Земята и хората" в София.

 

Дарил съм и находки от пегматитови кристали, аметист – големи и хубави форми, които също могат да се видят в музея. Имам и сравнително рядък куприт от рудника "Цар Асен", който е изоставен от 20 години. Това е минерал с бледо червени нишки, също рядко срещан. Даже и кристал хризокола съм намерил в този рудник, Колкото можах събрах от там, а след няколко дни се върнах пак и всичко беше изнесено и смляно като руда и извлечена от нея мед. Всъщност основният фактор да бъдат запазени минералите в света, това е колекционерството. На всички големи музеи основата е поставена чрез дарения от колекционери”.

Епидот

Най-големите изложения за минерали в Европа са във Франция в Сент Мари и в Мюнхен, а най-продължителното е в САЩ, което продължава близо месец, но има изложения и в Азия, много от тях е посещавала Симона Пожаревска, наследничка на професионалист в геологията като наука, а тя е сериозен познавач на минералите:

"От дете обикалям заедно с баща ми навсякъде, търсим и ходим на различни изложения, за да представяме кристали, от природата на България. От изложенията там пък внасяме в България чужди, които не се намират тук. Вкъщи имам стотици хиляди камъни, няма да стигне времето да ги изброя. Има камъни, които повлияват добре на щастието и уюта в себейството. Хубаво е те да присъстват дискретно около масата, където се събираме за празника. Аметист

Ценните кристали сплотяват, успокояват, пречистват енергията. Например аз съм подарявала камъка манганокалцит, който е камъка на любовта и се свързва с доброто начало на семейството. Аметистът пък е хубаво да се сложи в стаята на деца, за да им носи спокоен сън. На всички пожелавам да са обградени от положителна, хубава енергия".

Димитър Горанко

Имам истинска вкаменена палма от Родопа планина, това е сред най-интересните ми нови находки” – казва Димитър Горанко от София, който също се е посветил на кристалите и природата:

"Основно намираме камъни в Родопите, като имаме специални места, които си пазим в дълбока тайна. Там е било тропическо море преди 20 – 30 млн. години. Палмата е била затрупана от пепел и пръст при волканично изригване. Например тази година имаме още една много голяма находка – огромен рубин, добит в Рила. Това е скъпоценен камък, който се намира изключително трудно. Този рубин дарихме на музея "Земята и хората" и ще е част от изложбата с изумрудите, добити в наша планина. Дни наред ние сме се надявали да намерим поне малка точица рубин, но пък извадихме късмет и за три дни успяхме да намерим повече. От музея специалистите много се зарадваха и ни благодариха, защото някой друг би продал такъв голям рубин, а ние го дарихме. 


В една публикация написах, че това е сред най-големите намирани рубини досега в България. За празника искам да пожелая на всички хора повече вяра и любов, без тях нищо не се постига. Любовта съдържа всичко, има ли любов, значи човек е здрав и животът му е изпълнен със смисъл и хармония”.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БГНЕС, Facebook/ Димитър Горанко, miracle-mineral.com

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

На Първи май дъжд ще вали само в планините

В сряда , 1 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. След полунощ валежите ще отслабват и спират. В следобедните часове на места в планините отново ще превали. Максималните температури ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 30.04.24 в 20:25

България днес - 30 април 2024 г.

В "България днес" на 30 април говорим с доц.д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет за българския език като идентичност и съхраняването му от българските диаспори в контекста на предстоящия форум в Атина "Пътят на светлината". Българите в Албания..

публикувано на 30.04.24 в 19:00

Български младежи спечелиха медали от международна олимпиада по химия

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави те завоюваха златен, сребърен и бронзов медал, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 17:42