Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 150 години със залавянето в Къкрина започва Голготата на Левски

"Залавянето на Васил Левски" - картина от художника Никола Кожухаров

Призори на 27 декември 1872 г. в ханчето на с. Къкрина Васил Левски е арестуван от османски заптиета. После създателят на вътрешната революционна организация за освобождение на България е закаран в Търново и от там в София. Запитан, как е заловен пред Извънредната следствена комисия Левски отговаря: "Към десет часа сутринта по турски, когато излязох навън, аз видях пред вратата един въоръжен с пушка. Попитах го кой е той, той ме улови за ръката. У мене имаше два револвера, извадих ги и раних в ръката човека, който ме хвана. После започнах да бягам, обаче държащият не ме пусна. Пристигнаха другарите му, удариха ме по главата и аз паднах там. Заловиха ме..."

След осъждането и обесването в София на Апостола на свободата на 18 февруари 1873 г., също арестуваният в ханчето Никола Цвятков ще разказва, че Левски хукнал да прескочи плета, но се закачил и не е успял да избяга.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нимфеум от I-II век проучват археолозите в "Аква Калиде" край Бургас

Българските археолози продължават проучването на античния нимфеум (светилище на нимфи), открито в комплекса "Акве Калиде" край Бургас. Нимфеумът заема централно място в бившите римските терми и е бил част от фонтан с надпис и статуя на трите..

публикувано на 27.08.24 в 18:48
Паметникът на свободата

Честваме 90 г. от освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка

На днешния ден преди 90 години е извършено освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка. Той е издигнат в памет на загиналите герои на отбраняваното място по време на Шипченската битка, около което са се провели решаващите боеве за..

публикувано на 26.08.24 в 06:00

Софийски потайности: Съдбата на Наум Торбов – архитекта на столичните Хали

След Освобождението на България от османско владичество в обявената през 1879 г. нова българска столица София се стичат архитекти от Европа, за да ѝ придадат модерен облик и функционална организация. Сред тях завинаги в архитектурната история на..

публикувано на 21.08.24 в 11:45