Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Габрово първи изпращат старата година

5
Снимка: личен архив

Габровци и тази година ще изпратят старата година тържествено, шумно, с концерт и фойерверки. За разлика от целия останал свят обаче, в Габрово това ще се случи на… 30 декември.

„Всъщност, така ще бъдем първите, които ще изпратим старата година. На 30 декември благодарим за всичко, което ни е донесла старата година и се отправяме с надежда към новата. А идеята се роди преди доста години, когато търсихме атрактивен начин да привлечем габровци на общоградско празненство. Тогава установихме, че ден преди новогодишната нощ габровци са по-ентусиазирани и склонни да празнуват, да се веселят заедно на площада и да споделят празника на открито – разказва кметът на Габрово Таня Христова. – Тенденцията през последните години показва, че в самата новогодишна нощ хората предпочитат да бъдат със семейството си или да се отправят на пътуване.“

Така идеята за тържество на 30 декември се оказва изключително удачна за града и се превръща в традиция.

„Едновременно с това типично по габровски е икономически по-изгодно, защото сме забелязали, че хонорарите на изпълнителите на 30 декември са малко по-разумни, и по този начин ние отстояваме нашата характерна пестеливост, защото като габровци това е нещо, което ние трябва да пазим“ – напомня Таня Христова.

В началото нестандартната инициатива, която се ражда през 2016 г., предизвиква доста противоречиви реакции, но няколко години по-късно габровци започват да припознават празнуването на 30 декември.

„Някои го приемат на шега, други са изключително радостни по повод още един празник, трети дават съвети как да го направим още по-атрактивен. Разбира се, има и от четвъртата категория: това са традиционните мърморковци и недоволни от това, че и тази година няма да има новогодишно тържество. Но искам да кажа – отбелязва кметът – че дори и в тежките времена и в годините на пандемия, с маски на площада, на разстояние и малко плахо габровци успяха да излязат от домовете си и заедно да изпратим старата година.“

Въпреки проблемите, породени от пандемията и икономическата криза, 2022 г. беше добра за Габрово, – обобщава Таня Христова. Завършен е проектът по модернизиране осветлението на града, благоустроени са квартали на Габрово, започнат е ремонт на бившия Летен лагер, който ще бъде превърнат в Младежки център, тече ремонт и на емблематичната сграда на Дома на културата. Многобройни са и проектите за Регионалния етнографски музей на открито „Етъра“ и Регионалния исторически музей в града. Следващите стъпки са създаване на Център за съвременно изкуство на името на световноизвестния артист Кристо в родното му Габрово и участие на града в мисията на ЕК за стоте неутрални по отношение на климата интелигентни градове в ЕС, която трябва да бъде постигната до 2030 г.

„В духа на предизвикателствата, които ни предстоят, Габрово изпраща старата година с искрена благодарност и с амбицията новата година да бъде още по-успешна и да докажем, че умеем да постигаме набелязаните цели с любов, труд и постоянство. Искам да пожелая на габровци, както и на всички хора в България и на вашите слушатели светли и споделени празници и много успешна Нова 2023 година!“

А традиционният подарък, който ще получат жителите и гостите на българската столица на хумора и шегата, е незабравимият концерт „Под звездите на Габрово“ с участието на тревненската група „Tryavna Revival“, Влади Ампов-Графа и Михаела Филева. Концертът ще започне точно в 18.30 часа на площад „Възраждане“, а в 20.30 часа небето над града ще бъде озарено от празнични илюминации.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01