Дигитални номади от цял свят искат да основат голяма международна общност в българския курорт Семково, като за целта се готвят да трансформират изоставен хотел, строен с впечатляващ размах през 80-те години на миналия век. Сградата е с оригинален архитектурен облик и внушителни размери. Но това, което разпалва фантазията на дигиталните номади, е нейното местонахождение и възможността да работят и да живеят заедно сред природата на Рила, без да се лишават от съвременните удобства, споделяйки общи коуъркинг и коливинг пространства.
Коливингът е ново течение, което си пробива път в съвременния свят на дигитални технологии и възможност за дистанционна работа. При коливинга дигиталните номади се установяват за по-дълго на едно място не само за да работят заедно, но и за да споделят свободното си време, научаваме от Матиас Цайтлер, инициатор на проекта "Coliving Semkovo". Той е и основател на т.нар. "Coworking Bansko" проектът, който наложи Банско, като столица на дигиталните номади.
Според него Семково е идеалната локация за дистанционна работа и живот:
"Това е стар комунистически курорт. Някога в тази невероятна сграда са разпускали членовете на БКП, но с времето тя е била изоставена. Курортът пустее, но пък тук е издигнат този невероятен масивен хотел, в който са били вложени огромни средства. Изглежда, че в съседния град Белица всеки е свързан по някакъв начин с тази сграда. По-възрастните хора ми разказват как някога тук са танцували в дискотеката, много хора са работили в тази сграда. Те наистина се гордеят с това място и се радват, че някой иска нещо да направи за него, вместо просто да го оставим да се руши" – обяснява Матиас.
Идеята е изоставеният хотел да се превърне в модерна сграда с 200 отделни студиа и с 8 хил. кв. м. споделени площи в сърцето на Рила. Мечтата на организаторите е проектът им да събуди за нов живот позабравения курорт. Хора от цял свят ще идват тук, за да съчетават работата със зимни спортове, планинско колело, преходи в планината и всякакви активности сред природата.
Но най-вълнуващият аспекти на проекта е, че той ще бъде управляван от общността, собствениците ще са част от една модерна кооперативна структура:
"Най-важното в нашия проект е общността. Бих могъл просто да закупя тази сграда, да я реновирам и да я отворя, но така никой няма да дойде, защото Семково не е позната дестинация. Това, което искам е да имаме 200 съсобственици – хора, които заедно да инвестират в сградата, като закупят апартамент. Те ще са притежатели на дял от тази кооперация. Това означава, че ще имаме 200 души, които ще са заинтересовани да популяризират и да вдъхнат енергия в новото пространство. Те периодически ще обитават апартаментите си, но през останалото време, ще ги отдават под наем и така ще получават доходи от наемите, но също и печалби, когато бизнесът се разрасне" – казва Матиас.
За по-малко от месец проектът е спечелил интереса на повече от 125 души, които обмислят да закупят апартамент и да станат част от идеята. Много поддръжници вече са внесли депозит, за да придвижат проекта напред, научаваме от организаторите. Карли Линдзи от Великобритания също обмисля тази възможност:
"Прекарах много време в Банско и съм част от коуъркинг общността на града. В момента живея в столицата София, но ми се иска да купя собственост, затова съм тук (Семково – бел.ред.). Мисля, че този проект е приказно смел и е подплатен от сериозна визия. Идеята, че 200 души от различни култури и произход, могат да се опитат като един екип да изградят нещо заедно, е вдъхновяваща. Това означава, че трябва да притежаваш умения да управляваш един мащабен проект и да станеш част от нещо голямо."
Вижте още:
Снимки: Венета Николова, “Coliving Semkovo”
Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..
Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..
Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..