Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиде си доайенът на българската илюстрация Любен Зидаров

Любен Зидаров
Снимка: Ани Петрова

На 3 януари 2023 година преди да навърши 100 ни напусна художникът Любен Зидаров, съобщава Съюзът на българските художници. "Разделяме се с една от най-ярките личности в областта на българското изкуство през изминалото столетие", отбелязват от съюза. Зидаров е илюстрирал произведенията на около 200 автора. Няколко поколения са израснали с книги с неговите великолепни илюстрации. Сред най-значимите от тях са "Чичо Томовата колиба" на Хариет Бичър Стоу, "Приказки на Шехеразада", "Български народни приказки", "Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън, "Том Сойер" на Марк Твен, "Приказки" на Ханс Кристиан Андерсен и много други. Носител е на редица национални и международни отличия.

люстраторът трябва да запази своята физиономия, но той не може да излезе изцяло от автора, защото илюстрира автора. Той трябва да се доближи до неговия свят, до неговите концепции, разбира се, със своята си душевност и със своите пластични възгледи. ...Мен са ме занимавали повече тези проблеми, които са ме водили към тълкуване, отколкото повтаряне на литературното произведение, но с графични средства". Така ни въвежда в творческата си лаборатория през 2014 г. художникът в интервю за Юлия Петрова от програма "Христо Ботев".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

проф. Златимир Коларов с читатели в Тирана, Албания

Проф. Златимир Коларов представи романа си "По тънката повърхност на леда" в Тирана

С нотки на артистичност, топли чувства и голям интерес премина официалното представяне на книгата "По тънката повърхност на леда" на Златимир Коларов в едно от помещенията на Вила "София", в албанската столица Тирана. Интересът към творбата беше..

публикувано на 15.03.24 в 19:25

Зоран Мише показва своята "Борба/ Kampf" в Българския културен институт в Берлин

На 14 март в Българският културен институт в Берлин се открива изложбата "Борба/ Kampf" на художника-график Зоран Мише. Тя е продължение на инициативата между БКИ-Берлин, Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров"и галерия "Дебют" за..

публикувано на 13.03.24 в 20:25

Филми от шест континента на "София филм фест“

„Отворете вратите към световното кино!“ - това е мотото, под което от 13 до 31 март в българската столица ще се проведе 28-ият „София филм фест“. Фестивалната програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и..

публикувано на 13.03.24 в 07:00