Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ настояват за преразглеждане на условията в Плана за възстановяване

Снимка: Facebook / Boyko Borissov

Бивши министри от управлението на ГЕРБ, както и лидерът на партията Бойко Борисов поискаха да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн.

В изявление, излъчено във Фейсбук, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков призоваха синдикатите ясно да изразят позициите си и да подкрепят това решение до края на седмицата. По думите на Борисов, това е "последният шанс" да се спасят над 4 % от БВП на страната. Той посочи още, че сега е много важно да се запазят енергийните мощности в Маришкия басейн и да започне изграждането на нови ядрени реактори, в противен случай България от производител на електроенергия, ще се превърне само в клиент. 

Бившият енергиен министър Делян Добрев съобщи, че ГЕРБ са внесли проект на решение на НС за сключване на споразумение със Съединените щати за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и лицензиране на площадка за осми блок. Добрев посочи, че проектът ще бъде разгледан в парламентарната комисия по енергетика още следващата седмица и изрази надежда да бъде приет в пленарната зала. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините продължават и в събота

В събота ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но няма да вали. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за..

публикувано на 23.08.24 в 19:05

България днес - 23 август 2024 г.

В „България днес“ този петък се обръщаме към историята. 23 август е Денят на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им и колкото и неприятен да е даден..

публикувано на 23.08.24 в 19:00

57% от водата за водоснабдяване в България са загуби

През 2022 г. 2.78% от населението в България е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24.9%), Търговище (19.0%), Благоевград (14.8%) и Перник (12.9%), показват данните на..

публикувано на 23.08.24 в 18:03