Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът обсъжда на кого да връчи последния мандат за правителство

Снимка: БГНЕС

Връщам папката с неизпълнен мандат за съставяне на правителство, заяви акад. Николай Денков - кандидат за премиер от партия "Продължаваме Промяната" пред президента Румен Радев. "Аз съм сигурен, че това усилие си струваше - обсъждането, дискусията накъде трябва да се развие България не е академично занимание, това е въпрос за бъдещето на нашите деца", каза Денков.

"Вашите коалиционни партньори и съмишленици от "Демократична България" заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас, така че ви моля да обсъдим този изключително важен въпрос", отговори Румен Радев. Той изрази надежда преговорите за съставяне на правителство да не изместват фокуса от законодателната дейност на парламента и приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, антикорупционния закон и за отговорността на главния прокурор, свързани с влизането на страната в Шенген. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов направи заявка за третия мандат през уикенда. На 9 януари в Пловдив Иванов поясни, че който и да получи третия мандат за съставяне на правителство, ще трябва да стъпи на формулата, използвана при преговорите за първите два мандата – да не се говори за управленска коалиция, а за управленски цели. Той поясни, че биха подкрепили правителство "само при ясни ангажименти за конституционна реформа на прокуратурата, борба с корупцията и ограничаване на руското влияние в страната".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00
Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05