Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът обсъжда на кого да връчи последния мандат за правителство

Снимка: БГНЕС

Връщам папката с неизпълнен мандат за съставяне на правителство, заяви акад. Николай Денков - кандидат за премиер от партия "Продължаваме Промяната" пред президента Румен Радев. "Аз съм сигурен, че това усилие си струваше - обсъждането, дискусията накъде трябва да се развие България не е академично занимание, това е въпрос за бъдещето на нашите деца", каза Денков.

"Вашите коалиционни партньори и съмишленици от "Демократична България" заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас, така че ви моля да обсъдим този изключително важен въпрос", отговори Румен Радев. Той изрази надежда преговорите за съставяне на правителство да не изместват фокуса от законодателната дейност на парламента и приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, антикорупционния закон и за отговорността на главния прокурор, свързани с влизането на страната в Шенген. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов направи заявка за третия мандат през уикенда. На 9 януари в Пловдив Иванов поясни, че който и да получи третия мандат за съставяне на правителство, ще трябва да стъпи на формулата, използвана при преговорите за първите два мандата – да не се говори за управленска коалиция, а за управленски цели. Той поясни, че биха подкрепили правителство "само при ясни ангажименти за конституционна реформа на прокуратурата, борба с корупцията и ограничаване на руското влияние в страната".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06