Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Всичко в моите ръце" ни изважда от рутината

Снимка: Facebook / G R E E S H

2022-ра ни донесе ново амплоа на добре познат музикант. След дългогодишна успешна кариера като фронтмен на редица музикални проекти в България и Англия, разноликият мултиинструменталист Гриша Георгиев се впусна и в солово приключение.

Яркото му присъствие стоеше еднакво добре както в алтернативната група Матакка/Портокал, така и в експерименталния дует Dokle & Greesh с Боряна Докле и мощното рок триото Saint Electrics, а напоследък и като басист на No More Many More. Неслучайно тримата от Saint Electrics - китаристът Миро Иванов, Деян Драгиев-Даката на барабаните и Гриша Георгиев като басист и фронтмен – през 2017 г. бяха избрани от селекционната комисия от музикални редактори и продуценти в 48-то издание на конкурса за нова българска поп и рок песен на БНР "Пролет" да представят България на фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия. Ето го сега, вече като GREESH, с две самостоятелни песни за по-малко от година – дебютният фънки груув сингъл "Игра" и новата "Всичко в моите ръце".

Идеята и за двете песни датира от 2019 г., когато светът още не подозираше за изпитанията като Covid-19 и войната в Украйна. Вероятно това е сред причините за жизнерадостното им звучене, освен типичния енергиен заряд на всяка музика, до която GREESH се докосне. Песните са изцяло авторски - музика, текст и аранжимент, но по продукцията Гриша отново работи с Константин Райдовски – музикант и звукорежисьор в БНР, който е отговорен за звука на групи като JEREMY? и др.

"Всичко в моите ръце" е тук, за да ни извади от рутината и тривиалностите на ежедневието със свежото си звучене и намигването в текста: "Лягам късно, спя, бързо ставам рано. Обичам живота и да губя нямам право, съзнавам - всичко е в моите ръце. Работя здраво, гърбя много, вземам малко, чета прогнозата в теб и много жалко, съзнавам - не всичко е в моите ръце". Записана е през 2022 г. в харманлийското читалище „Дружба, а GREESH отново намира поле за изява на всичките си таланти, като записва сам барабани, бас, китара, синтезатор и, разбира се, вокали.

Цветното видео към песента с главен герой GREESH е заснето през септември по софийските улици от тандема Васил Стефанов и Стефка Николова.

Както видеото, така и песента ни приканват да разперим криле и да запеем с GREESH: “Летя, летя, високо над града…”.

Снимки: Facebook / G R E E S H

БНР подкасти:

Още от категорията

"Бяла тишина" – визитна картичка на композитора Борис Карадимчев

Мелодикът на българската забавна музика – такъв остава образът на композитора Борис Карадимчев , роден на 30 март, преди точно 90 години (1933). Като автор на стотици песни, филмова и поп музика, дългогодишен художествен ръководител на детския..

публикувано на 30.03.23 в 07:15

Спектакълът "Аз съм Пирин" почита проф. Кирил Стефанов

Ансамбъл "Пирин" – Благоевград е подготвил концерт-спектакъл, озаглавен "Аз съм Пирин" в чест на 90-годишнината от рождението на забележителния композитор, диригент и дългогодишен ръководител на ансамбъла проф. Кирил Стефанов . Събитието ще се..

публикувано на 28.03.23 в 06:10

Бойка Присадова – "Соньо, ти мой соньо"

Всяко пътуване из Родопа планина е незабравимо – ще ви кажат вкусилите веднъж аромата на борови гори и тучни поляни. Но величието си тази българска планина дължи и на хората и песните им. Не е възможно да си в Родопите, да чуеш и да не се възхитиш от..

публикувано на 27.03.23 в 10:15