Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кукери от цяла България се готвят да разтърсят град Симитли

Снимка: БГНЕС-архив

Над 7000 души ще участват на ХIX фестивал на кукерските игри „Симитлия – Древната земя на кукерите“ този уикенд (14 -15 януари) в Симитли.  По традиция всяка година, във втората събота на месец януари, кукери от цяла България се събират в южния български град, за да прогонят „злите духове“.

През двата наситени с музика и ритми почивни дни над 30 кукерски групи от цяла България ще разтърсят града край река Струма, като скачат с огромните си чанове, пеят и танцуват. Бабугери, мечки и мечкари, попове, кючекини, актуални образи от политиката и шоуто ще наричат за здраве и плодородие, като пресъздават стародавни народни обичаи.

Всяка група ще дефилира за около половин час, като представя и различен сурвакарски обичай. С всяка следваща година участниците стават все повече, а фестивалът се превърна в емблема на град Симитли.

Традиционно интересът към празника е много голям, а тази година, след отпадането на ограниченията, свързани с пандемията, в „Симитлия“ – Древната земя на кукерите“ ще вземат участие и групи от съседни страни, съобщиха от общината. Входът е свободен и всеки е добре дошъл да се наслади на вихъра на Сурва, който може да се види и усети в Симитли.

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

На Велики четвъртък в дома на архитект Таня Симеонова

Велики четвъртък е един от двата определени дни в Страстната седмица преди Възкресение Христово, в които всяко християнско семейство може да боядиса яйца за празника. По традиция първото яйце винаги е в червен цвят, като своеобразно олицетворение на..

публикувано на 13.04.23 в 08:25

Момичета от габровския край пресъздадоха обичая Лазарки

За поредна година, момичетата от „Училище за лазарки“ към етнографски музей „Етър“ , близо до Габрово, пресъздадоха обичая лазаруване, съобщи БТА. В лазаруването се включиха 57 момичета от Габрово, Дряново и Трявна , които огласиха с песните си..

публикувано на 08.04.23 в 17:28
Възстановка на обичая кумичене, гр. Койнаре, 2022 г. 
Снимка: Фондация „Живите български корени“

На кумичене в град Койнаре

За трета поредна година групата за автентичен фолклор към НЧ "Христо Ботев 1889" в гр. Койнаре, Плевенска област, ще покаже възстановка на един от най-красивите и обичани обичаи в този край - кумичене , характерен за Северозападна България. Както..

публикувано на 08.04.23 в 06:10