Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукери от цяла България се готвят да разтърсят град Симитли

Снимка: БГНЕС-архив

Над 7000 души ще участват на ХIX фестивал на кукерските игри „Симитлия – Древната земя на кукерите“ този уикенд (14 -15 януари) в Симитли.  По традиция всяка година, във втората събота на месец януари, кукери от цяла България се събират в южния български град, за да прогонят „злите духове“.

През двата наситени с музика и ритми почивни дни над 30 кукерски групи от цяла България ще разтърсят града край река Струма, като скачат с огромните си чанове, пеят и танцуват. Бабугери, мечки и мечкари, попове, кючекини, актуални образи от политиката и шоуто ще наричат за здраве и плодородие, като пресъздават стародавни народни обичаи.

Всяка група ще дефилира за около половин час, като представя и различен сурвакарски обичай. С всяка следваща година участниците стават все повече, а фестивалът се превърна в емблема на град Симитли.

Традиционно интересът към празника е много голям, а тази година, след отпадането на ограниченията, свързани с пандемията, в „Симитлия“ – Древната земя на кукерите“ ще вземат участие и групи от съседни страни, съобщиха от общината. Входът е свободен и всеки е добре дошъл да се наслади на вихъра на Сурва, който може да се види и усети в Симитли.

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30
Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55