Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старостилци и роми отбелязват Нова година

Снимка: архив

Заради разликите в Юлианския и Григорианския календар Новата година се отбелязва по стар и по нов стил. Така, освен традиционното посрещане на празника на 31 декември срещу 1 януари православните общности, отказали да приемат новия стил на летоброенето, се радват и на Старата Нова година в нощта на 13 срещу 14 януари. За повечето вярващи, следващи стария стил, именно тази дата е от значение, защото не нарушава Рождественските пости. Именно с тези дати са свързани и кукерските събори на много места в страната, където прогонват злите сили 

От 13 до 15 януари, ромските общности отбелязват Банго Васили (Васильовден). Празнуването е свързано с няколко ромски легенди, според които Банго Васил (Свети Василий) е застъпник и защитник на ромите.  

Вечерта на 13 януари цялото семейство се събира на богата трапеза. Във всяка къща се точат баници, баклави, навиват сарми. Младите жени чистят дома и лъскат съдовете, докато всичко заблести от чистота. Майката готви птица с ориз или с кисело зеле и докато я приготвя, мълчи. Когато всичко е готово, нареждат трапезата на пода, в средата на стаята и запалват свещи. По-младите целуват ръка на по-възрастните и им искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Всички сядат около трапезата, ядат, пият и се веселят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенни горещини ще има през деня в петък

В петък , 27 септември, ще е слънчево и дневните температури ще се повишават. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 11°. Максималните ще са от 28 до 33°, в столицата ще е 29°.  По Черноморието  ще е слънчево, сутринта на..

публикувано на 26.09.24 в 19:45

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

Грозят ни санкции от ЕК, ако не ускорим одобряването на проекти за възобновяема енергия

Европейската комисия призова България и още 25 страни от ЕС да въведат правилата за ускоряване на процедурите при издаването на разрешителни за проекти за възобновяема енергия. Новите правила трябваше да влязат в сила до 1 юли т.г., затова..

публикувано на 26.09.24 в 16:44