Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Памет за проф. Елка Константинова – емблематична фигура от зората на демокрацията

Снимка: архив

На 90 годишна възраст ни напусна проф. Елка Константинова. Писател, литературовед и политик, личност със значим принос за развитието на българската култура.

Тя произхожда от семейството на литературния критик-толстоист Георги Константинов. Завършва специалност "Българска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и от 1969 г. е научен сътрудник в Института за литература при Българската академия на науките. В периода 1979 -1982 г. преподава български език и литература като гост-лектор в Ягелонския университет в Краков, Полша. Три години работи и със студентите в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", а професорската си титла защитава през 1990 г.

След 10 ноември 1989 г., когато страната ни поема по пътя на демократичните промени, проф. Елка Константинова има активна роля в политиката. Тя е един от лидерите на Съюза на демократничните сили (СДС) и негов член от 1989 г. до 1993 г. Проф. Константинова е и първият председател на Радикалдемократическата партия от декември 1989 г. до 20 юни 1993 г., и депутат в VII Велико Народно събрание. Любопитен момент в политическата ѝ биография е присъединяването ѝ към групата на 39-имата депутати, които обявяват гладна стачка срещу приемането на новата Конституция на Република България.

Правителството на Филип Димитров

Проф. Константинова заема поста министър на културата в правителството на Филип Димитров (8 ноември 1991 г.- 30 декември 1992 г.), а от 1993 г. за период от 4 години и културно аташе в Посолството на България в Полша. През 1998 г. става заместник-председател на Агенцията за българите в чужбина. 

Автор е на редица книги, посветени на изтъкнати български творци, редактира на множество литературни издания, участва в съставянето на литературната част на "Българска енциклопедия А-Я" (2002).

Проф. Елка Константинова е носител на наградата за фантастика "Гравитон", учредена от писателя-фантаст Любен Дилов. Освен това е удостоена с най-високата държавна награда на Полша за заслуги в утвърждаването на българо-полските културни връзки – "Командорски кръст на Ордена за заслуги"(2001), както и на орден "Св. Св. Кирил и Методий" огърлие (май 2012).

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: архив, БГНЕС-архив
По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Напусна ни Ани Нанова - дългогодишен журналист в Радио България

След кратко боледуване, на 87 години почина Ани Любенова Нанова, съобщи семейството ѝ. Години наред Ани Нанова е работила в сръбска редакция на „Радио България“, БНР.  Автор е на „Български синонимен речник“, издаден през 1987 г., който е преработено и..

публикувано на 25.03.23 в 17:47

Реми и Пол, които ваят истории от пясък, вдъхновени от живота в България

Преди 20 години те се запознават в белгийски парк за пясъчни скулптури. Той вае 19-метрово божество, в съседство тя създава пясъчна богиня. Погледите им се срещат и разбират, че са сродни души. Оттогава са неразделни. Реми и Пол Хогард са сред стотината..

публикувано на 20.03.23 в 11:16

Вкусно и забавно с Аля Маркова между България и Испания

Животът е вкусен, когато е забавен! В това ще се убедите, когато разгърнете излязлата този месец "Готварска книга за големи деца". В нея ще намерите 28 сладки и солени рецепти… в комикси. Необичайната книга е дело на Аля Маркова, обединила в нея..

публикувано на 16.03.23 в 11:15