Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще предаде на Украйна ударни хеликопктери

хеликоптер Apache AH64 E
Снимка: БГНЕС

Руският терор може да бъде спрян само на бойното поле, заяви украинският президент Володимир Зеленски, след като при нова вълна от ракетни нападения бяха поразени жилищни сгради и енергийна инфраструктура. Той добави, че украинските сили са свалили повече от 20 от общо 30-те руски ракети. 12 са цивилните убити само в град Днепър, след като руска ракета на 14 януари удари жилищен блок. 73-ма са ранените извадени от руините, обявиха местните власти. Сред пострадалите са и 6 деца. Според украинското оперативно командване „Юг“ на 15 януари е возможна нова ракетна атака, защото руските кораби в Черно море на 14-ти са изстреляли едва половината от заредените от тях ракети „Калибър“. 

Великобритания ще изпрати на Украйна ескадрон от 14 танка Challenger 2, 30 самоходни оръдия AS-90 и "убийците" на танкове хеликоптери Apache AH64 E, съобщава в-к „Mirror“, като се позовава на източници в британското министерство на отбраната. 

Турция е готова да работи за локално спиране на огъня в Украйна, защото счита, че и двете страни във войната нямат достатъчно сили и средства за победа, съобщи Hurriyet Daily News. Според Ибрахим Калън говорител на турския президент Реджеп Ердоган малко е вероятно Киев и Москва да са готови на всеобщо мирно споразумение в близките месеци, но жестоката цена на войната, може да ги накара да потърсят локална деескалация, цитира думите му изданието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

В Монтана инициираха подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци. Според информацията, се предвижда съхранение на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" в село Сумер. Петър Пенчев от "Екогласност" поясни, че според..

публикувано на 01.07.24 в 17:53

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44