Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България „тайно“ е спасила Украйна в началото на войната 

Кирил Петков с Дмитро Кулеба
Снимка: БГНЕС - архив

София доставяше на Киев гориво и жизненоважни оръжия от съветската епоха, но трябваше да пази доставките в тайна заради промосковски настроените политици в правителството. През пролетта на 2022 г. украинската армия изпитваше отчаян недостиг на гориво и съветски боеприпаси за борбата с руснаците. Спасението дойде неочаквано от България, съобщават politico.eu и WELT от медийната група на Axel Springer, като се позовават на интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев. Според тях, в първите дни на войната около 40% от горивото за Украйна и около 1/3 от изразходваните снаряди са идвали от България. Доставките на муниции за около 2 млрд. евро са били платени от САЩ и Великобритания. 

След като е изпратил над 150 000 снаряди от своите запаси в Европа, Пентагонът отправя в Украйна снаряди от своите военни складове в Израел и в Южна Корея, съобщава в-к New York Times. Двете страни са дали съгласие за това, докато нарасне военното производство в САЩ. Месечно Украйна използва около 90 000 снаряди, което е два пъти повече от произвежданите в Европа и САЩ, твърди изданието. 

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте обяви на среща с президента Джо Байдън, че ще последва Германия и САЩ и ще достави батарея за противовъздушна отбрана „Пейтриът” за Украйна.

Антъни Блинкен с Джеймс Клевърли

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на среща във Вашингтон с британският външен министър Джеймс Клевърли определи като неприемливи претенциите на Москва, Киев да приеме „новите териториални реалности“ и да се откаже от окупираните от руските агресори територии. На обща пресконференция Блинкен добави, че съюзниците ще осигурят всичко необходимо на Украйна да се противопостави на руската агресия. 

Институтът за изследване на войната – ISW съобщи, че очаква руският лидер Владимир Путин на 18 януари в своята реч по повод 80 години от пробива на блокадата на Ленинград (Санкт Петербург), официално да обяви война на Украйна и военна мобилизация. 

Путин вече поиска от Държавната дума да прекрати действието в Русия на устава на Съвета на Европа, европейските конвенции за борба с тероризма и за защита правата на човека.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06