Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР започва годината със световна премиера

Снимка: БНР-архив

Със световна премиера ще открие новата 2023 година Симфоничният оркестър на БНР с гост-диригента Константин Добройков.

Освен включените в програмата увертюра "Крал Лир" от Ектор Берлиоз и Симфония № 40 от Моцарт, тази вечер от 19:00 часа в столичната зала "България" те ще представят за първи път пред публика "duermevela" – интерлюдия и епилог за оркестър от младия и талантлив композитор Петър Керкелов, написана през 2022 година специално за Симфоничния оркестър на БНР. 

Петър Керкелов печели престижната награда на "Международна трибуна на композитора" в Стокхолм в категорията до 30 години с пиесата "Опит за крещене" през 2012 г., а четири години по-късно творбата му "Времеви етюди" за оркестър, два хора и глас влиза в селекцията топ 10 на същия конкурс.

Текст: Диляна Трачева

Още от категорията

"Бяла тишина" – визитна картичка на композитора Борис Карадимчев

Мелодикът на българската забавна музика – такъв остава образът на композитора Борис Карадимчев , роден на 30 март, преди точно 90 години (1933). Като автор на стотици песни, филмова и поп музика, дългогодишен художествен ръководител на детския..

публикувано на 30.03.23 в 07:15

Спектакълът "Аз съм Пирин" почита проф. Кирил Стефанов

Ансамбъл "Пирин" – Благоевград е подготвил концерт-спектакъл, озаглавен "Аз съм Пирин" в чест на 90-годишнината от рождението на забележителния композитор, диригент и дългогодишен ръководител на ансамбъла проф. Кирил Стефанов . Събитието ще се..

публикувано на 28.03.23 в 06:10

Бойка Присадова – "Соньо, ти мой соньо"

Всяко пътуване из Родопа планина е незабравимо – ще ви кажат вкусилите веднъж аромата на борови гори и тучни поляни. Но величието си тази българска планина дължи и на хората и песните им. Не е възможно да си в Родопите, да чуеш и да не се възхитиш от..

публикувано на 27.03.23 в 10:15