Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членството на България в Шенген е приоритет за цялата европейска общност

Николай Милков
Снимка: БГНЕС

Има постигнато общо разбиране – на национално и на европейско ниво, за стъпките, които трябва да бъдат предприети през настоящата година, за да може присъединяването ни да се осъществи във втората половина на годината. По време на отчета на служебния кабинет, външният министър Николай Милков посочи, че в тази насока, в рамките на мандата на служебното правителство е проведен активен политически диалог с представителите на Европейската комисия, с Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз, както и с всички държави членки на ЕС. 

Министър Милков отбеляза, че най-сериозно внимание е било обърнато на т.нар. резервирани страни – Нидерландия и Австрия. Милков добави, че "в някакъв смисъл" колебаеща позиция е имала и Швеция. Положени са и дипломатически усилия за недопускане на разделянето на България и Румъния. Благодарение на тези усилия, според Милков, е постигната безпрецедентна подкрепа от мнозинството и това е накарало двете скептични държави – Нидерландия и Австрия да бъдат по-склонни за разговори за завършването на процеса по присъединяването ни през тази година. Министър Милков подчерта още, че Германия, Франция, Испания са ангажирани с активно лобиране за "нашата кауза", освен това България има и подкрепата на Европейската комисия и на Европейския парламент. 

По думите на Милков, членството на България в Шенген е приоритет не само за нашата страна, но и приоритет за цялата общност от държави в Европейския съюз, защото е в интерес за охраняване по най-добър начин на външните граници на Съюза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54