Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на родилната помощ – празник, в който има сълзи от радост и умиление

Снимка: pixabay

21 януари – на този ден в България почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всеки от нас дължи благодарност на акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите и всички специалисти, които работят в отделенията за грижи към родилката и бебето. Денят на родилната помощ се празнува от 1951 г., когато с указ на Народното събрание е определена датата 21 януари в съответствие с празника Бабинден (по стар стил).

Традицията

Празникът започва рано сутринта с тържествени ритуали във всички АГ отделения на болниците и клиниките в страната. Лекарите и акушерките разчупват питка с мед, като за празника има и специално наричане, което гласи:


"Тая година, които са родили, догодина да повторят, пълните да са изпразнят,

празните да са напълнят. Амин!"

После се извършва и ритуалът по измиване ръцете на акуширащите, като им се дарява сапун и кърпа. А тези, които с Божията благословия и с тяхна помощ наскоро са посрещнали на бял свят децата си, отправят своите благодарности към хората в бели престилки.

"Щастието в професията – то е като соленото и сладкото, човек сам избира от кое да опита, защото се редуват моментите на щастие и трудностите, но ние обръщаме внимание на щастливите мигове и така те се умножават" – казва акушерката Надежда Стаменова от болница "Надежда" в ефира на БНР-Радио София. Колегите ѝ я определят като изключително отдаден специалист, който търси модерен подход за помощ на бъдещите майки и новородените. Самата тя разказва, че професията ѝ е уникална: "Не самото медицинско обгрижване, а това че ти си там и се докосваш до новия живот, до началото на щастието на хората – това я прави различна от всички останали".

Надежда Стаменова

Често в болницата при нея идват българи, живеещи буквално на другия край на земното кълбо, но се връщат, за да родят детето си вкъщи, в България. "Това за нас е голямо признание, – добавя надежда Стаменова, – защото колкото и да сме черногледи, в България грижата за българската жена, бременната, бебето е на добро ниво в повечето родилни отделения в страната."

21 януари е празник и в забързаното ежедневие на д-р Емил Абаджиев, нaчaлниĸ нa oтдeлeниeтo пo aĸyшepcтвo и гинeĸoлoгия в Многопрофилната болница в Търговище. Отдал на професията повече от 30 години, д-р Абаджиев казва, че най-удивителното в неговата работа е да видиш как жената възприема факта, че е станала майка. "Начинът, по който жената се обръща към бебето си е умилителен и това е моментът, който ни изважда сълзи от очите", казва докторът в интервю за БНР Шумен:

"Моите родители са лекари – баща ми е акушер-гинеколог, майка ми дълго време завеждаше неонатологичния сектор, а после педиатричното отделение в нашата болница. Като се замисля, аз не познавам друг живот, освен сред хора от тази професия. Родителите ми и днес са доволни, че аз съм лекар. Никога и в никакъв случай не са ме насочвали конкретно към наследствената медицинска професия, може би защото са били наясно с трудностите, които е трябвало да преживея. Винаги са ме стимулирали да чета, да се развивам, да бъда критичен към това, което виждам и което прочитам, много са ми помогнали. За моя син като баща искам да намери своето място в живота и да бъде щастлив с това, което избере да прави."

Д-р Емил Абаджиев

Д-р Емил Абаджиев скромно определя себе си като човек, за когото няма какво друго да се каже, освен че отделя малко време за семейството и много повече за работата си. Най-дългите му отсъствия от работа са за един уикенд, когато отскачат до някой град в България, за да види нещо ново от красотата на родината ни. Щастлив е, че има съпруга, която го подкрепя и се грижи за семейството:

"Наистина жените са пазителите на семейството. Те са хората, които го организират, сформират и успяват да накарат другите около тях да се чувстват комфортно. Аз съм щастливец, че имам такава съпруга. А за това откъде черпя енергия – винаги съм смятал, че има неща, които трябва да бъдат свършени и дребни хленчения от типа – колко съм уморен сега, в лекарската професия няма. При нас понякога се касае за ценни минути и не можеш да си позволиш да си уморен. За да можеш да помогнеш на хората, които идват при теб не от удоволствие, а от необходимост, ти трябва да си адекватен на ситуацията. Трябва да си достатъчно усмихнат, бодър, доста смел, понякога малко по-консервативен, но трябва да успееш да помогнеш. Имал съм много пъти възможност да сменя болницата в моя град Търговище с по-престижно място, но не мисля, че това би било по-полезно за мен, а и знам, че имам дълг към мястото, в което съм израснал. И ако мога да помогна с нещо на хората тук, то е професията, това, което правя най-добре."

Текст: Гергана Манчева (използвано е интервю на Ивелина Иванова, БНР-Шумен)

Снимки: БГНЕС, БНР,  личен архив, pixabay
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В парламента няма съгласие дали ще работят през август

Сред парламентарните групи няма съгласие дали Народното събрание да работи през целия месец август или да излезе във ваканция. Това стана ясно след председателския съвет в четвъртък. Само "Има такъв народ" (ИТН) и "БСП за България" са настояли..

публикувано на 25.07.24 в 11:22

Везенков вече официално е играч на баскетболния "Олимпиакос" Пирея

Александър Везенков официално се завърна в отбора на "Олимпиакос". Грандът от Пирея обяви трансфера на българина, който слага подписа си върху 5-годишен договор. От клуба публикуваха емоционален видеоклип , в който Везенков влиза отново в Двореца на мира и..

публикувано на 25.07.24 в 11:20
Петър Танев

Петър Танев отрече Украйна да е спряла неговото назначаване за посланик в Киев

По неволя бях въвлечен в спор на институционално и политическо ниво, към което нямам отношение. Това каза за bTV дипломатът Петър Танев, за когото се появи информация в медиите, че е бил предложен за посланик в Украйна по време на кабинета "Денков -..

публикувано на 25.07.24 в 10:06