Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Скопие иска прекръстване на българските клубове в Северна Македония

Българският посланик в Скопие е извикан за консултации в София

| обновено на 23.01.23 в 11:38
Снимка: БГНЕС

Македонският външен министър Буяр Османи в интервю пред bTV, каза, че българските културни клубове в Северна Македония трябва да си сменят имената, съгласно приетия от Скопие закон, цензуриращ имената на културните институции. Според Османи не трябва да се използват имена от "фашисткия период" на историята.  

Пред "Нова телевизия" доц. Спас Ташев от Българската академия на науките оцени думите на Османи като "неофашизъм". Според Ташев посещението на Османи в София след побоя над секретаря на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков, цели да притъпи българската реакция пред международната общност. 

Съучастници в това тежко престъпление срещу Християн са целият македонски политически елит, както и общественият елит в страната, защото повече от 30 години подклаждат и налагат антибългаризма, каза пред "Нова телевизия" Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз в Северна Македония.

Междувременно България извика за консултации своя посланик в Северна Македония Ангел Ангелов. Причината е сериозната ситуация с правата на българите в Северна Македония и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях и техните сдружения, за да се стигне до жестокото нападение от 19 януари 2023 г. над Христиан Пендиков, секретар на клуба „Цар Борис III“ в гр. Охрид, както и до приемането през ноември 2022 г. на дискриминационния Закон за имената на сдруженията в Северна Македония. 

Целта на консултациите е обсъждане на възможностите за спиране на опасната тенденция и да се потърсят перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения, се казва в съобщение на външно министерство.Още от категорията

Съветник на български премиер е съгласувал българската позиция с гражданин на РСМ

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев съобщи при днешното му изслушване в парламента за установен случай, при който съветник на български премиер е съгласувал позициите на Министерството на външните работи с..

публикувано на 30.05.23 в 15:42

Кирил Петков: Видяхме атака срещу парламентарната република

"След това, което видях при вчерашното връчване на мандата, реших да се върна в България един ден по-рано от срещата на много от европейските лидери на форума GLOBSEC в Братислава. Нагледно видяхме атака срещу парламентарната република. Никой не може да си..

публикувано на 30.05.23 в 14:24

Няма българи сред ранените военни на КФОР

Няма пострадали български военни в Косово. Към момента не са установени преки заплахи за тях, съобщиха от Министерството на отбраната. Българите продължават да изпълняват своите задачи, съгласно поетите ангажименти, оперативните планове и..

публикувано на 30.05.23 в 11:56