Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 3% се увеличават обажданията за физически или психически тормоз над подрастващи

Номер 116 111 е на разположение и за гражданите, пристигащи от Украйна

Снимка: Държавна агенция за закрила на детето

Всеки човек понякога се нуждае от рамо, на което да се облегне, и от приятел, с когото да сподели. Когато обаче си дете или вече навлязъл в турболентните години на съзряването, да намериш кой да те изслуша, успокои и посъветва може не просто да те промени, но понякога и да спаси живота ти. Затова и все повече подрастващи се доверяват и разкриват себе си пред един по-особен приятел – той не съди, не назидава, а вместо обичайната припряност проявява съпричастност и помага.

Националната телефонна линия за деца 116 111 към Държавната агенция за закрила на детето е приела през изминалата година 28 400 обаждания. Над хиляда от тях или 3,3% повече в сравнение с 2021 г. са свързани с деца, подложени на физически или психически тормоз, а двайсет и пет момчета и момичета са споделили, че мислят за самоубийство. На спешния телефон денонощно отговарят психолози, за да окажат подкрепа на децата и семействата им.


Повече от 55% от обажданията са от деца – прави равносметка за м.г. експертът в агенцията Георги Иванов. – Типичният им профил е тийнейджъри между 14 и 17 години, а броят на момчетата и на момичетата е почти еднакъв. Разбира се, на линията звънят също родители, съседи, граждани, професионалисти, които работят с деца. Наблюдаваме положителна тенденция за драстично увеличение на обажданията от други институции – с 54% от страна на медицинския персонал, с 65% от учебните заведения и с 84% от структурите на МВР.”

Най-често децата търсят съвет за взаимоотношенията си, защото имат потребност да общуват. И тъй като се чувстват пренебрегнати и неразбрани от близките или връстниците си, споделят за семейни проблеми и училищен тормоз. По-чувствителните пък трудно се адаптират при преместване в ново училище, където се чувстват изолирани и неразбрани, и също търсят консултант. “С децата трябва да се говори, ние искаме те да знаят, че телефонната линия е винаги на тяхно разположение, но това се отнася и за всеки възрастен, загрижен за дете”, подчертава експертът.


Когато постъпват обаждания или сигнали в Държавната агенция за закрила на детето, свързани с насилие или друг риск, веднага биват уведомявани компетентните за случая институции – понякога и районната прокуратура.

Ако се получи обаждане за риск от самонараняване или суицидни намерения, веднага се изпраща екип на полицията, на “Спешна помощ”, на отделите по закрила на детето – разказва Георги Иванов. – Ние проследяваме всеки постъпил сигнал и оказваме физическа подкрепа за решаване на определени казуси до отпадането на пълния риск за детето. Но първото и най-важно нещо е да се свали психическото напрежение и то да се успокои. Защото мисленето на децата и особено на тийнейджърите, които постоянно търсят себе си и влизат в различни роли чрез идоли, чрез певци, е такова, че и най-малкият проблем за тях изглежда чудовищен.”


Според експерта именно възрастните трябва да им дадат добрия пример и да ги научат, че да говорят и да търсят решение на всеки проблем без агресия е правилният начин. А ако самите те се нуждаят от отговори относно възпитанието и общуването с деца, винаги могат да се обадят на националната телефонна линия. През м.г. броят на майките, потърсили някакъв вид помощ чрез тази социална услуга, се е увеличил с цели 28%, докато този на бащите е намалял с 5%.

Номер 116 111 като част от глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца Child Helpline International е на разположение и за гражданите, пристигащи от Украйна. Въпреки че са евакуирани от Киев, украинските консултанти продължават да осигуряват психологическа подкрепа на децата.

Текст: Диана Цанкова (по интервю на Спас Крайнин, БНР-“Хоризонт”)

Снимки: Държавна агенция за закрила на детето, freepik.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30