Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският посланик няма да се върне скоро в Скопие

Снимка: БГНЕС

След побоя срещу македонския българин Християн Пендиков в Северна Македония е имало стъписване и признания на различни нива, че това е престъпление от омраза. След това са започнали да се прокрадват сценарии, че Пендиков е наркоман и наркодилър, че българските клубове там са места на организирана престъпност и наркотрафик. "Това е наратив, който не можем да споделяме и ще вземем всички мерки", каза пред БНТ външният министър Николай Милков.

Той призова за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари институциите в двете страни да запазят спокойствие и да се въздържат от провокации, така че всеки, който желае, да отиде и да се поклони. "По отношение на контраатаката срещу Ангел Джамбазки и други наши политици, мисля, че това е част от някакъв нов македонски наратив, който да направи така че да се омаловажи първо атаката срещу българина, системните атаки срещу българските клубове и общности там“, каза министърът.

Българският посланик няма да се върне в Скопие, докато София не види признаци за промяна, възможно е да спрем и двустранни проекти. Цинично е да се обсъждат проекти със Северна Македония, докато Християн Пендиков лежи в болница, подчерта Милков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49
Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02
Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10