Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Георги Събев настоява за мерки в подкрепа на земеделието

Снимка: mzh.government.bg

По време на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, заместник-министърът на земеделието Георги Събев настоя за временни извънредни мерки в подкрепа на земеделските стопани, засегнати от пазарните смущения. 

Събев изтъкна, че животновъдният сектор е силно засегнат, заради високите разходи се наблюдават затруднения и намаляващо производство в сектора на млякото и млечните продукти. Той подчерта, че при липсата на подходяща подкрепа и продължаваща непредвидимост на пазара стопаните могат да бъдат принудени да ликвидират стадата си. В тази връзка, трябва да се вземе под особено внимание гарантирането на продоволствената сигурност на населението и реалната възможност за допълнително оскъпяване на произвежданата продукция съгласно Директивата за емисиите в промишлеността. 


На заседанието бе засегната и темата за етикетирането на смеси от мед и преразглеждане на Директива 2001/110/ЕО на Съвета относно меда. Георги Събев обясни, че ясното обозначаване на държавите на произход ще бъде гаранция за качество и безопасност на пчелния продукт. По отношение на въпросите, свързани с биоинономиката, зам.-министър Събев посочи, че България продължава активно да насърчава биопроизводството, оползотворяването на остатъците от първичното селскостопанско производство, преработвателната промишленост, както и използването на енергията от ВЕИ.

Снимки: mzh.government.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Еврокомисията почти повтори препоръките си от 2023 г. за българското правосъдие

Еврокомисията представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС. Комисията отбелязва промените, приети в Конституцията на България. Остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се посочва в документа. В България,..

публикувано на 24.07.24 в 13:07

Ще се захлади и ще превалява, ще има летни бури с гръмотевици

В четвъртък  над страната ще премине студен фронт с облаци и валежи. Ще има краткотрайни, на места в Централна, Югозападна и Източна България интензивни дъждове с гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°...

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Летните пожари – стихия, безхаберие или престъпност

През последните две седмици пожарите в България изпепелиха стотици хиляди декара с дървета, десетки къщи в Странджа пострадаха, цели стада бяха овъглени. Само големият пожар в Сакар и Свиленградско обхвана 100 000 декара насаждения. На практика..

публикувано на 24.07.24 в 12:40