Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обявиха Гладомора в Украйна за геноцид

Мемориал на Гладомора в Киев
Снимка: архив

Със 134 гласа "за", 26 – "против" и без "въздържал се" Народното събрание обяви Големия глад – Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители. Съгласно решението всяка последна събота на ноември ще бъде отбелязван Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна. Парламентът приема всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид, като акт на поругаване паметта на милионите хора, загинали в Гладомора, предаде БТА.

По различни данни през онзи период от глад загиват 7-8 милиона души, от тях 3-3,5 милиона в Украйна, 2 милиона – в Казахстан и Киргизия, и 2-2,5 милиона – в Руската Федерация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 28 август 2024 г.

От днес сърцата ни туптят в ритъма на тримата български представители на Параолимпийските игри в Париж –лекоатлетите Ружди Ружди, Християн Стоянов и Стела Енева. Единствената дама в тази компания разказа пред Радио България за уроците,..

публикувано на 28.08.24 в 19:00
Драгана Трифкович геополитически анализатор (ЦГСИ, Белград), Диогенис Валаванидис, директор на Центъра за защита на християнската идентичност в Белград и Василианна Мерхеб от Международния форум на православните жени

Участници в Международна конференция призоваха за спиране на гоненията срещу УПЦ пред украинското посолство в София

Да се гарантира прекратяването на грубото погазване на европейските демократични ценности и свободи, под формата на нарушаване на основните права на паството на Украинската православна църква, както и отмяна на закона за забраната ѝ – такива бяха..

публикувано на 28.08.24 в 18:02
Архиепископ Теодосий Севастийски

Архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия призова за подкрепа на православните в Газа и Украйна

По време на проведената наскоро в София конференция, в защита на каноничната Украинска православна църква, Севастийският архиепископ Теодосий (Атта Алла Хана) поздрави Негово Светейшество патриарх Даниил. "Нека Бог да го подкрепя в служението и му..

публикувано на 28.08.24 в 14:08