Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти обсъждат в София управлението на външните граници на ЕС

Снимка: МВР

В София се провежда международна конференция „Ефективно управление на външните граници на ЕС“, организирана от МВР. Във фокуса на форума са предотвратяването на увеличаващата се нелегална миграция, вторичните движения и борбата с контрабандата на мигранти. Сред участниците са представители на 25 държави членки на ЕС и асоциирани към Шенген страни, Фронтекс, Европол и EU-Lisa.

„Целта, която си поставяме, е да намерим пресечната точка на разбирането ни за управление на границите. Ако съумеем да обясним и разберем различията, ще помогнем за фокусиране на бъдещите дискусии върху конкретни и работещи решения“, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Дискусиите продължиха с акцент върху засилване на подкрепата за държавите на първа линия и по-активното сътрудничество както между държавите, така и с европейските агенциите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България настоява ЕС да отправи към Скопие силно послание за реформи

Европейският съюз трябва да отправи силно послание към Северна Македония да изпълни стриктно поетите ангажименти и да предприеме без отлагане необходимите реформи, като най-важно условие за евроинтеграция на страната – посочи в изказване..

публикувано на 22.05.24 в 12:04

България изпрати военен контингент за подкрепа на KFOR в Косово

С церемония в Благоевград беше изпратен нов български военен контингент на мисия в Косово. Над 100 български военни попълват Силите на оперативния резерв в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Така България вече има в Косово около 300..

публикувано на 21.05.24 в 14:35
Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26