Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Синдикатите плашат със стачни действия заради ниските заплати

Димитър Манолов и Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС – архив

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за ръст на доходите, който да компенсира прогнозната инфлация за годината, но не по-нисък от 15%, обявиха на съвместна пресконференция Пламен Димитров и Димитър Манолов, лидери на двата синдиката. По думите им, минималната работна заплата трябва да стане 850 лв. (435 евро) още от 1 юни, а не от 2024 г., както реши парламентът. От началото на следващата година пък най-ниският доход е наложително да се покачи на 1000 лв. (512 евро). 

Синдикатите настояват също да бъде въведен необлагаем минимум, равен на МРЗ, за да се стимулира потреблението и да се намали неравенството. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров каза, че нагласата за протестни действия рязко се повишава – увеличение на заплатите искат служителите в столичния градски транспорт, в пощите, във ВиК сектора. “Няма и не можем да се въздържаме от такива действия”, категоричен беше той.


БНР подкасти:

Още от категорията

България е с осем крачки напред по скалата на щастието

България напредва с 8 позиции в класацията за нивото на щастие в отделните държави, изготвяна по поръчка на ООН. Проучването измерва удовлетвореността на гражданите от живота, катопоказателите са свързани не само с брутния вътрешен продукт и..

публикувано на 25.03.23 в 11:15

"Часът на Земята" – гасим лампите и осветяваме проблема за изчезващите животински видове

На 25 март ще изгасим светлините за час, за да подкрепим планетата, но същевременно осветяваме проблема с ограничените местообитания на дивите животни в България. В рамките на световната кампания "Часът на Земята" природозащитната организация WWF в..

публикувано на 25.03.23 в 05:05

Цената на платения вот се вдигна на 150 лв

Платените избиратели търгуват гласа си за предстоящия вот за 150 лева /75 евро/. По думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, сред схемите за покупка на гласове е предоставянето на различни социални услуги, засилва се и корпоративният вот...

публикувано на 24.03.23 в 19:34