Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите плашат със стачни действия заради ниските заплати

Димитър Манолов и Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС – архив

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за ръст на доходите, който да компенсира прогнозната инфлация за годината, но не по-нисък от 15%, обявиха на съвместна пресконференция Пламен Димитров и Димитър Манолов, лидери на двата синдиката. По думите им, минималната работна заплата трябва да стане 850 лв. (435 евро) още от 1 юни, а не от 2024 г., както реши парламентът. От началото на следващата година пък най-ниският доход е наложително да се покачи на 1000 лв. (512 евро). 

Синдикатите настояват също да бъде въведен необлагаем минимум, равен на МРЗ, за да се стимулира потреблението и да се намали неравенството. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров каза, че нагласата за протестни действия рязко се повишава – увеличение на заплатите искат служителите в столичния градски транспорт, в пощите, във ВиК сектора. “Няма и не можем да се въздържаме от такива действия”, категоричен беше той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване ще доведе бурен вятър и дъжд

В неделя през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне бързо да се увеличава и ще завали дъжд, а по-късно валежите ще обхванат Централна и Източна България. Вятърът от северозапад ще се..

публикувано на 28.09.24 в 18:30

България е начело в европейска класация за добро здраве и дълъг живот

Българите живеят по-дълго и в по-добро здраве в сравнение с повечето граждани на Европейския съюз, показват данните на Евростат. Страната ни изпреварва с над 4 години средните нива в ЕС на фона на най-ниската очаквана продължителност на живота и дълго..

публикувано на 28.09.24 в 12:54

Кабинетът предвиди 6,2 млн. лв. за превенция на домашното насилие

Служебното правителство прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024-2026 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Над 6,2 млн. лв. ще струват на държавата предвидените мерки. Най-много средства ще бъдат..

публикувано на 28.09.24 в 10:55