Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите плашат със стачни действия заради ниските заплати

Димитър Манолов и Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС – архив

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за ръст на доходите, който да компенсира прогнозната инфлация за годината, но не по-нисък от 15%, обявиха на съвместна пресконференция Пламен Димитров и Димитър Манолов, лидери на двата синдиката. По думите им, минималната работна заплата трябва да стане 850 лв. (435 евро) още от 1 юни, а не от 2024 г., както реши парламентът. От началото на следващата година пък най-ниският доход е наложително да се покачи на 1000 лв. (512 евро). 

Синдикатите настояват също да бъде въведен необлагаем минимум, равен на МРЗ, за да се стимулира потреблението и да се намали неравенството. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров каза, че нагласата за протестни действия рязко се повишава – увеличение на заплатите искат служителите в столичния градски транспорт, в пощите, във ВиК сектора. “Няма и не можем да се въздържаме от такива действия”, категоричен беше той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Европарламента се боят от руска намеса в българските избори на 9 юни

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите избори на 9 юни. Това е записано в проекторезолюция на Европейската народна партия за руската намеса в предстоящите евроизбори и влиянието им върху ЕС. Резолюцията ще се гласувана в пленарна..

публикувано на 24.04.24 в 11:41
Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30