Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е сред първите, отзовали се на призива за помощ на бедстващите в Турция

Снимка: МВР

След разрушителните трусове рано тази сутрин в Турция и съседна Сирия, от Пловдив този следобед замина международен екип за издирване и спасение в помощ на пострадалите в южната ни съседка. В екипа са включени 58 спасители и огнеборци от цялата страна, както и 20 единици специализирана спасителна техника. Огнеборците от пловдивската противопожарна служба в оперативната група за помощ са 16. Те са обучени за работа при последици от земетресения и имат пълно оборудване за това, включително за издирване на хора под отломките на срутени сгради. По думите на главен инспектор Димитър Бришимов, екипът, формиран в България, ще остане на терен, докато е нужно:

„Тези момчета предварително са пожелали да участват в такъв модул, който е сертифициран в ЕС. Провеждали са многократни тренировки и обучения, включително в чужбина, за да може модулът да бъде съвместим с останалите сили и средства и да има автономност поне за три дена. Те разполагат с вода, храна и всичко необходимо, за да не тежат на страната, където помагат.“

За Турция по-рано днес излетяха и два самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили, а Националната асоциация на доброволците в България изпраща утре сутрин специализирани екипи. Сред тях са лекар и трима парамедици, както и хора, завършили специализирани курсове за реакция при земетресения. Един от тях е парамедикът Георги Влайков, ръководител на екип от 10 души от сдружението „Аварийно Спасяване Пловдив“, който в интервю за БНР сподели, че се надява да помогнат по най-добрия начин.

"Точно 20 човека тръгваме утре сутринта – посочи Влайков. – На място държим връзка с колеги, които са спасители в Турция. Положението е доста зле, има много вторични трусове, има много бедстващи хора. Там в момента е зимна обстановката и се спи на палатки.“

15 души на аварийната дирекция на Столичната община, оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване, включително термокамери, вече са на терен. В същото време, още 13 планински спасители към БЧК и пет обучени кучета също се подготвят да тръгнат за Турция.

„Със сигурност ще направим, което е по силите ни – посочи пред БНР Атанас Уков, водач на куче. Ще дадем всичко от себе си. Дано да успеем да помогнем".

В интервю за БНТ вътрешният министър Иван Демерджиев посочи, че България е била една от първите европейски държави, които са се отзовали в помощ на Турция.

По-рано днес, в специално интервю за Радио България, посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок благодари на България, на българското правителство и на целия български народ за подкрепата: „Господ да ги благослови! За нас помощта от съседна България е много важна и значима!”, подчерта посланик Секизкьок.

“Приятел в трудни черни дни се познава. Веднага щом се разбра за земетресението, в много ранните часове на деня ми се обади президентът  Румен Радев и заяви, че българската държава е готова да ни помогне с всички възможни средства – каза в програмата на Турски език на Радио България посланик Секизкьок.

В момента Асоциацията на доброволците в България набира средства, за гориво, консумативи, медикаменти и неща от първа необходимост, с които българските екипи да бъдат по-ефективни на терен и най-вече да бъде осигурена безопасността им в изключително тежките условия, при минусови температури. Очаква се те да останат там поне една седмица.

„Нашите момчета и момичета ще спят в полеви условия и се очаква да изпълняват много тежки задачи – посочват от Асоциацията и призовават: – Нека заедно им осигурим всичко необходимо, за да бъдат спокойни и да спасяват човешки животи! Благодарим предварително!".

Можете да дарите като направите превод по сметката на Сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България“:

Уникредит Булбанк АД;

IBAN: BG11 UNCR 7000 1522 2002 11;

BIC: UNCRBGSF

Съставила: Дарина Григорова

Снимки: МВР, МО, ВМА

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27