Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Антон Асенов – един млад лекар в България, решен да помага на хората

10
Снимка: личен архив

Той е млад, образован лекар, решен да остане тук, в България. Въпреки всичко и заради всичко. Доктор Антон Асенов е на 34 години, роден е в град Шумен, но още преди първия му рожден ден семейството му се изселва в Турция. Израства в Истанбул, където завършва средното си образование, но много често летните ваканции прекарва на село в България. Още тогава решава, че някой ден ще се върне в родината си. И така през 2006 г. кандидатства по специалността "Медицина" именно в България.

"Първоначално започнах да уча дентална медицина във Варна, но впоследствие разбрах, че имам по-голямо влечение към хуманната медицина. И се прехвърлих да следвам в Тракийски Университет в Стара Загора. Езиковата бариера в началото беше много голям проблем за мен. Даже българите, знаейки родния си език, трудно завършват специалността "Медицина". До края на обучението отпадат 30-40% от започналите да следват. А за мен, като турчин от Турция, езикът беше голяма трудност, особено в началото. Но се справих.", признава д-р Асенов.


Завършва с успех обучението си през 2016 г. и придобива европейска диплома за общопрактикуващ лекар. А през 2018 г. вече е лекар специализант "Уши, нос, гърло" в Търговище.

"Останах в България, защото по време на обучението и стажа, след това, видях липсата на медицински кадри, на специалисти тук. Останах, за да помогна."
Още в първите години на дългата специализация в спешното отделение на местната болница д-р Асенов се сблъсква с новата Covid-реалност.


"Това беше много страшно време, защото никога не знаеш пред какво ще се изправиш днес. Пациент идва с коремна болка, първоначално го преглеждаш за 10-15 минути, след това пускаш необходимите изследвания и той се оказва положителен за Covid – казва пред колегата ни Айше Лятиф от Радио Шумен младият лекар. – При всяко неразположение след смяна си мислиш дали не си заразен. И това беше голям стрес. Но през цялото време на пандемия не съм отказал преглед или смяна и никога не съм си казвал, че тази работа не е за мен. Три пъти прекарах Covid, но това не ме отказа. Положили сме Хипократова клетва и не бива в трудния момент да се отречеш от професията си от страх. Това не е морално, не е етично. Ако го бях направил, никога нямаше да мога да си простя."

Колкото до младата си възраст и доверието на пациентите в него, д-р Асенов признава, че често пъти се явява като последен шанс за дошлите в кабинета му.

"Хората знаят, че ние, младите лекари, работим с най-новата техника, знанията ни са пресни. Аз лично съм публикувал във Фейсбук страницата си всички стажове, специализации и умения, които имам и хората преди да дойдат при мен виждат и съзнателно ми се доверяват. Смятам, че е задължително за всеки лекар да постъпи така" – казва младият специалист.


Сега в Търговище няма ушно отделение, няма специалисти, а хората имат нужда от лекари – разказва ни Антон Асенов. Четири години той прекарва в областния град, на денонощно разположение на нуждаещите се. И въпреки, че в момента не работи в държавна болница, защото е преминал на частна практика, младият лекар продължава да откликва на молби за преглед дори и късно вечер. И сравнението с неговата втора родина Турция е неизбежно.

"В Турция има повече специалисти, повече възможности, държавата влага повече средства в болниците си и в специалистите – разказва Антон. – Макар че последните години започнаха да се появяват пропуски, но това е политическа тема и няма да навлизам. В същото време, Турция е голяма държава с повече от 84 милиона души и хората масово търсят специалисти, а те вече не стигат. Там има много добре развита онлайн система за резервация на час при лекар, но не можеш да намериш час, по-рано от две-три седмици напред, а това може да бъде твърде късно в някои случаи и пациентите се насочват към частните практики. В България, особено в болниците в малките населени места, държавата много малко помага финансово, техниката е остаряла, липсват добре обучени кадри, но когато човек трябва да бъде прегледан от специалист в рамките на ден ще намери такъв, ще бъде прегледан и това е добре", отбелязва д-р Асенов.


Категоричен е, че заплащането на специализантите в България трябва да бъде променено и да бъде на ниво. Те прекарват пет години като завършили медици, отдавайки се на работата си за минимална работна заплата, казва д-р Асенов. Средства, с които трудно могат да си платят квартирата, режийните за месеца, ако не работят на поне още едно място. Убеден е, че ако условията за младите му колеги се подобрят, те ще останат в България, ще специализират тук и част от тях ще останат да работят и след това в родината си. Защото българското образование по медицина е много добро, а след него получаваш и европейска диплома за медик. Нещо, което в Турция няма, разказва ни Антон. И допълва, че отскоро в съседката ни е приет закон, който задължава кандидат студентите по медицина да изкарат достатъчно висок резултат на изпитите в Турция, да бъдат приети в местен университет и едва след това да решат дали ще следват там или в друга европейска държава. В противен случай дипломата и правата за практикуване, които получат извън държавата няма да важат в Турция.   

И въпреки че доктор Антон Асенов има права да практикува в чужбина, избира да остане и да продължи да преглежда своите пациенти в Разград и в Търговище. Въпреки всичко.

Интервю на Айше Лятиф с д-р Антон Асенов за Радио Шумен

Текст: Весела Кръстева

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Анита Екенова

Анита Екенова от Лион: С народния танц на сцената усещам, че нося цяла България със себе си

Ако българската държава трябваше да инвестира средства, за да направи 11 събития, посветени на българските празници и фолклор в Милано, да организира още толкова прояви в Мюнхен, в Копенхаген, в Лион, Атина или където и да било още в Европа, какъв ли..

публикувано на 21.03.24 в 06:30

Пътешественичката Изабела Шопова направи кисело мляко в условия, близки до тези в Космоса

Едва ли има момче, което да не е пожелавало да стане космонавт. Макар и по-рядко, такива стремежи имат и момичетата. Сред тях е и пътешественичката Изабела Шопова, чийто най-голям герой в детството е Юрий Гагарин . Жената описва пътуванията си и в..

публикувано на 18.03.24 в 11:05

София Илиева – българката от Марбея, която ни учи на добри обноски

Красива, стройна жена с изтънчено излъчване показва как с финес да облечем дамското си палто или къде е правилно по етикет да седнем на маса за двама в ресторант. Тези видео-уроци, поднесени с усмивка и лекота, откриваме в социалните мрежи в..

публикувано на 12.03.24 в 11:25