Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готовността за реакция след силни земетресения у нас е нулева

Спасители и местни жители издирват жертви на мястото на срутена сграда в Елбистан, провинция Кахраманмараш, Турция, 7 февруари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България успя много бързо да окаже помощ на сполетяната от бедствието съседна Турция, като до момента са извършени три полета със самолети “Спартан” с помощи. Гражданското общество пък реагира с разкриването на дарителски кампании за пострадалите хора в Турция и Сирия. Издателят Манол Пейков – организирал мащабна акция за даряване на генератори на Украйна, за по-малко от денонощие събра 300 хил. лв., но свои благотворителни инициативи провеждат също БЧК, Лазар Радков от “Капачки за бъдеще”, фондациите “Гората.бг” и BCause, Националната мрежа за децата, УНИЦЕФ, International Rescue Committee, които работят в Сирия, World Food Programme. Освен това за Турция заминаха спасителни екипи и отделни граждани – сред тях планински спасители с кучета и последната група от 27 парамедици, пещерни спасители и обучени доброволци от Пловдив и София.

Д-р Елисавета Генчева, съпреживяла трагедията на хората през 1999 г. при предишното голямо земетресение в Турция, в качеството си лекар в полевата болница “Хигия”, отново е готова да помогне. Тя одобрява стореното до момента за югоизточната ни съседка.

Това, което съвсем правилно българската държава организира, е изпращането на екипи от спасители и доброволци, за да търсят хора под развалинитеказва тя пред БНР. – Дано успеят да намерят повече – разбира се, и с помощта на следови кучета. Не по-малко важни са екипите от хирурзи, травматолози и психолози, тъй като травмите не са само изключително тежки физически, но и психически. Затова и специалистите, които отиват там, трябва да бъдат емоционално мотивирани и тяхното съчувствие да личи в работата им.”

12 планински спасители от България и 5 кучета са в Турция и участват в спасителните работи

И макар да проявяваме похвална съпричастност към чуждото страдание и да благодарим свише, че нещастието и този път ни е отминало, време е някой да каже истината за състоянието на сградите у нас и готовността ни за реакция при подобно бедствие. “В България готовността за реакция след силни земетресения е равна на нула”, твърди строителният инженер Димитър Куманов.

“Масово, включително при новото строителство, има доста пропуски и се допускат компромиси със сигурността – казва той пред Нова тв. – Що се отнася до панелните сгради, при тях е заложено много добро поведение при сеизмични въздействия. Проблемът обаче е, че те са направени буквално на кайма от къртения, реконструкции, ремонти, махане дори на цели стени, пробиване на отвори. А това са изключително вредни въздействия и в момента никой не може да каже каква е сигурността на панелните сгради.”

Инж. Димитър Куманов припомня т.нар. паспортизация на сградите с цел безопасната им експлоатация – процес, който вече трябва да е завършил, придружен от обследвания за сигурността им. Той изразява съмнение обаче, че всички болници например са обследвани и имат паспорт. “Като цяло тези обследвания са пълна измама – копи-пейст на едни хартии и само смяна на снимката на блока”, категоричен е той и относно жилищните сгради. По думите му, не само че процедурата е формална, защото никой не си е направил труда да види какво е къртено в блоковете, но и на вятъра са хвърлени много пари.

Земетресението през 2012 година в България с магнитуд 5,6-6 по скалата на Рихтер беше усетено най-силно в Перник

Специалистът отказва да прогнозира какво би се случило у нас при земетресение с висок магнитуд, но подчертава: “Ако държавата вземе важните мерки, с немного пари ще бъдат спасени хиляди човешки животи. А с малко повече пари ще бъдат спасени и много сгради.”

Съставил: Диана Цанкова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, БГНЕС, Facebook/mountainrescueservice

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00