Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ добави нови санкционирани българи в списъка по закона „Магнитски“

Снимки: БГНЕС, архив

В актуализиран списък на Министерството на финансите на САЩ със санкционирани лица по силата на закона "Магнитски" са добавени имената на бивши министри и висши партийни членове на БСП и ГЕРБ, съобщи БТА. Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на ведомството наложи днес санкции на Румен Овчаров, Александър Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – за тяхното широко участие в корупционна дейност в България, се отбелязва в прессъобщение на финансовото министерство, разпространено от посолството на САЩ в София. Съединените щати подкрепят своя съюзник в НАТО, България, в борбата както с дълбоко вкоренената корупция, така и с руското влияние, подкопаващи демократичните институции“, заяви Браян Е. Нелсън, зам.-министър в Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване.

Настоящата мярка е продължение на предишните санкции на САЩ срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързаните с тях дружества. Днес Обединеното кралство също наложи санкции на Пеевски, Божков и Желязков въз основа на британския Режим за глобални санкции за противодействие на корупцията.

В съобщението се посочва още, че Румен Овчаров е санкциониран, заради свързаните с Русия договори за ядрено гориво, стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Румен Овчаров е бил министър на енергетиката в края на 90-те и отново в средата на 2000-те години. В момента член на Националния съвет на Българската социалистическа партия (БСП). Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката, посочва американското министерство.

Александър Николов е бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“, където той е работил на различни длъжности в продължение на 30 години. Иван Генов също е бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, който е бил български народен представител от БСП от 2017 до 2019 г. Николай Малинов e бивш народен представител от БСП, създател и председател на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“, която работи за по-засилени връзки с Русия и се явява политическо продължение на Национално движение „Русофили“. След като е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната през септември 2019, Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2,5 милиона рубли.

Владислав Горанов е бивш народен представител и министър на финансите във второто и третото правителство на ГЕРБ, в периода м. ноември 2014 г. до м. януари 2017 г. и отново от м. май 2017 г. до м. юли 2020 г. Горанов има връзки със санкционирания от САЩ български олигарх и бивш народен представител Делян Пеевски и е използвал поста си на министър на финансите, за да подпомогне подкупването на български държавни лица. Горанов е участвал в корупционна схема и е нанесъл данъчни щети от близо 600 милиона лева (прибл. 300 милиона долара) за петгодишен период, в полза на интересите на български олигарси.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42