Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските атаки в Южна Украйна се засилват

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на поредната си атака, Русия е изстреляла срещу Украйна повече от 100 ракети. По информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, повечето от тях са били прехванати, а авиацията на украинските сили за отбрана е нанесла 12 удара по районите на съсредоточаване на руски военни и техника и два удара по руските позиции на зенитно-ракетните системи.

В информацията на щаба на украинската армия се посочва още, че руските сили продължават да настъпват към Купянск, Лиман, Бахмут, Авдеевка и Новопавловка в Донбас. По-рано в резултат на руските атаки спря работа един от реакторите на Хмелницката атомна централа, а останалите две действащи подобни съоръжения – Южноукраинската и Ровeнската централи, намалиха производството на електроенергия.

Междувременно, в ООН, поддръжниците на Украйна са разпространили предложение за резолюция, която да бъде приета от 193-членното Общо събрание на организацията, в навечерието на годишнина от началото на военните действия на Русия в Украйна. В декларацията се подчертава необходимостта от мир, гарантиращ "суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост" на Украйна, съобщи БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Първи май дъжд ще вали само в планините

В сряда , 1 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. След полунощ валежите ще отслабват и спират. В следобедните часове на места в планините отново ще превали. Максималните температури ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 30.04.24 в 20:25

България днес - 30 април 2024 г.

В "България днес" на 30 април говорим с доц.д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет за българския език като идентичност и съхраняването му от българските диаспори в контекста на предстоящия форум в Атина "Пътят на светлината". Българите в Албания..

публикувано на 30.04.24 в 19:00

Български младежи спечелиха медали от международна олимпиада по химия

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави те завоюваха златен, сребърен и бронзов медал, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 17:42