Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските атаки в Южна Украйна се засилват

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на поредната си атака, Русия е изстреляла срещу Украйна повече от 100 ракети. По информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, повечето от тях са били прехванати, а авиацията на украинските сили за отбрана е нанесла 12 удара по районите на съсредоточаване на руски военни и техника и два удара по руските позиции на зенитно-ракетните системи.

В информацията на щаба на украинската армия се посочва още, че руските сили продължават да настъпват към Купянск, Лиман, Бахмут, Авдеевка и Новопавловка в Донбас. По-рано в резултат на руските атаки спря работа един от реакторите на Хмелницката атомна централа, а останалите две действащи подобни съоръжения – Южноукраинската и Ровeнската централи, намалиха производството на електроенергия.

Междувременно, в ООН, поддръжниците на Украйна са разпространили предложение за резолюция, която да бъде приета от 193-членното Общо събрание на организацията, в навечерието на годишнина от началото на военните действия на Русия в Украйна. В декларацията се подчертава необходимостта от мир, гарантиращ "суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост" на Украйна, съобщи БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 5 юли 2024 г.

В най-хубавия ден от седмицата – петък – се отдаваме на приятни срещи в "България днес" и мечти за морския бриз…От Емилия Юкер ще разберем как Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се подготвя за второто издание на..

публикувано на 05.07.24 в 19:00

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10