Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 години БТА информира България и света

Снимка: Facebook/BulgarianNewsAgency

На 16 февруари 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция – БТА. Написан е в София на ръка, лично от първия директор Оскар Искандер, който e доктор по философия, редактор и издател. Бюлетинът включва 7 новини – за здравословното състояние на княгиня Клементина, която е във Виена, за покушението срещу гръцкия крал Георгиос Първи и за ратификацията на търговски договор между Румъния и Турция. Бюлетинът завършва с борсовите цени на житото, царевицата и овеса от Виена, Будапеща и Марсилия. В бр. 36 на "Държавен вестник" в раздел "Телеграми" от 17 февруари 1898 г. са публикувани първите три информации.

БТА, която е била пряко подчинена на външно министерство "умолява всичките редакции на вестници в княжеството, които публикуват нейните телеграми, да ги озаглавят всяка така: "Телеграми на Българската телеграфна агенция", за да се знае тяхното произхождение".

В наши дни БТА има 25 пресклуба в страната и пет в чужбина, а от 2005 г. насам организира световни срещи на българските медии по света с участието на журналисти от България и българските общности зад граница. От средата на 2021 г. агенцията поставя началото на програма в подкрепа на науката и образованието в България, в партньорство с водещи университети и училища.

Годишнината от създаването на Българската телеграфна агенция ще бъде отбелязана с концерт на Софийската филхармония под диригентството на Емил Табаков. Сред гостите са президентът на Световния съвет на новинарските агенции и главен изпълнителен директор на британската „Прес асосиейшън медиа груп“ Клайв Маршал, както и представители на международни организации на новинарски агенции, в които БТА членува.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30

Светите първовърховни апостоли Петър и Павел полагат основите на Църквата

На 29 юни Църквата ни отбелязва празника на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Свети Петър бил сред любимите Христови ученици, докато св. Павел бил сред най-ревностните гонители на християните. Първият следвал всяка стъпка на Спасителя и..

публикувано на 28.06.24 в 15:45