Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 години БТА информира България и света

Снимка: Facebook/BulgarianNewsAgency

На 16 февруари 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция – БТА. Написан е в София на ръка, лично от първия директор Оскар Искандер, който e доктор по философия, редактор и издател. Бюлетинът включва 7 новини – за здравословното състояние на княгиня Клементина, която е във Виена, за покушението срещу гръцкия крал Георгиос Първи и за ратификацията на търговски договор между Румъния и Турция. Бюлетинът завършва с борсовите цени на житото, царевицата и овеса от Виена, Будапеща и Марсилия. В бр. 36 на "Държавен вестник" в раздел "Телеграми" от 17 февруари 1898 г. са публикувани първите три информации.

БТА, която е била пряко подчинена на външно министерство "умолява всичките редакции на вестници в княжеството, които публикуват нейните телеграми, да ги озаглавят всяка така: "Телеграми на Българската телеграфна агенция", за да се знае тяхното произхождение".

В наши дни БТА има 25 пресклуба в страната и пет в чужбина, а от 2005 г. насам организира световни срещи на българските медии по света с участието на журналисти от България и българските общности зад граница. От средата на 2021 г. агенцията поставя началото на програма в подкрепа на науката и образованието в България, в партньорство с водещи университети и училища.

Годишнината от създаването на Българската телеграфна агенция ще бъде отбелязана с концерт на Софийската филхармония под диригентството на Емил Табаков. Сред гостите са президентът на Световния съвет на новинарските агенции и главен изпълнителен директор на британската „Прес асосиейшън медиа груп“ Клайв Маршал, както и представители на международни организации на новинарски агенции, в които БТА членува.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49