Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 години БТА информира България и света

Снимка: Facebook/BulgarianNewsAgency

На 16 февруари 1898 г. излиза първият бюлетин на Българската телеграфна агенция – БТА. Написан е в София на ръка, лично от първия директор Оскар Искандер, който e доктор по философия, редактор и издател. Бюлетинът включва 7 новини – за здравословното състояние на княгиня Клементина, която е във Виена, за покушението срещу гръцкия крал Георгиос Първи и за ратификацията на търговски договор между Румъния и Турция. Бюлетинът завършва с борсовите цени на житото, царевицата и овеса от Виена, Будапеща и Марсилия. В бр. 36 на "Държавен вестник" в раздел "Телеграми" от 17 февруари 1898 г. са публикувани първите три информации.

БТА, която е била пряко подчинена на външно министерство "умолява всичките редакции на вестници в княжеството, които публикуват нейните телеграми, да ги озаглавят всяка така: "Телеграми на Българската телеграфна агенция", за да се знае тяхното произхождение".

В наши дни БТА има 25 пресклуба в страната и пет в чужбина, а от 2005 г. насам организира световни срещи на българските медии по света с участието на журналисти от България и българските общности зад граница. От средата на 2021 г. агенцията поставя началото на програма в подкрепа на науката и образованието в България, в партньорство с водещи университети и училища.

Годишнината от създаването на Българската телеграфна агенция ще бъде отбелязана с концерт на Софийската филхармония под диригентството на Емил Табаков. Сред гостите са президентът на Световния съвет на новинарските агенции и главен изпълнителен директор на британската „Прес асосиейшън медиа груп“ Клайв Маршал, както и представители на международни организации на новинарски агенции, в които БТА членува.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Ботев, Иван Драсов и Никола Славков

Христо Ботев, Априлското въстание и "Славянските комитети"

Многобройни, често противоречиви са спомените на участниците в съдбоносната за България 1876 г. Но писмата и документите за Априлското въстание, което поставя на дневен ред въпроса за Освобождението на България, чертаят една по-широка картина на..

публикувано на 02.06.24 в 07:30

Изпълнена е последната воля на цар Фердинанд – вечният му дом да бъде в България

76 години след неговата кончина първият български цар от Третото Българско царство Фердинанд Първи се завърна у дома, в Двореца "Врана", с което бе изпълнена предсмъртната му воля. В своето завещание той пише, че желае да бъде погребан именно в..

публикувано на 30.05.24 в 11:35
Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15