Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ново учебно помагало по български език специално за деца бежанци и мигранти у нас

4
Снимка: Фондация „Рийчаут”

В българското общество има една група деца, на която почти не се обръща внимание. Те често остават невидими, а в последните 10 години броят им непрестанно се увеличава. Това са децата бежанци, които са напуснали своя дом, родина, училище и приятели и са дошли в България, за да потърсят спасение и сигурност. Към тях можем да прибавим и децата мигранти, чиито родители са решили да живеят временно или за постоянно тук. Пред всички тях стои предизвикателството да научат български, за да могат да се справят в училище, да се развиват, да създават приятелства и да се интегрират успешно.

Проблемът, с който се сблъскват не само те, но и много учители, които приемат в класовете си деца бежанци и мигранти, е как се учи език без учебник и обучителни материали. Това мотивира Фондация “Рийчаут” (Reachout Foundation), да създаде пакет от образователни материали, използвайки опита си в работата с тези деца.

"Помагалото "АБВ първи стъпки" е създадено специално за децата бежанци и мигранти, за да им помага да изучават български в началния етап, когато тръгнат на училище или започнат езиков курс, тъй като до този момент повечето помагала за бежанци и мигранти са предназначени за възрастни – обяснява Кристина Гологанова, управител на фонда. – Досега в България нямаше създадена единна система, и всеки учител преценяваше как да обучава учениците си. Ние създадохме това помагало, за да задоволи нуждата от такова за учениците, които посещават образователната програма на "Рийчаут", и след като получихме подкрепа от наши партньори, успяхме да създадем продукт, който може да се ползва от широк кръг преподаватели, учители в училище, в езикови школи, курсове, които се организират от неправителствени организации, доброволци, и всеки, който иска по някакъв начин да допринесе за подпомагането на децата бежанци.“


Пакетът включва помагало и учебна тетрадка. В тях са представени 10 теми, специално подбрани и илюстрирани за деца, чрез които се учат думи, граматика и интересни факти за България. Сред тях са "Моят дом", "Моето семейство", "Моето училище", "В града", "Професии" и други от света на децата.

По време на заниманията на децата ще помагат Елена, Самир и Раиса, а също така малкият кит, вдъхновен от илюстрацията на първия български учебник – "Рибния буквар" на Петър Берон, който насочва вниманието им към особеностите на езика, които трябва да запомнят.


Помагалото ще е широко достъпно, а електронният му вариант ще е абсолютно безплатен:

"С подкрепата на Върховния комисариат за бежанците на ООН успяхме да отпечатаме 200 бройки. Тиражът е малък, защото първоначално беше предвидено да е само онлайн. Вторият тираж ще е по-голям – уточнява Кристина Гологанова. – Но основно ще го разпространяваме онлайн, за да бъде достъпно за всички – училища, учители и самите деца, защото доста деца от други държави учат в различни градове на България."

Помагалото "АБВ първи стъпки" ще бъде достъпно след около месец, след регистрация на сайта на организацията.

Снимки: Фондация “Рийчаут”

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Галерия

Още от категорията

България днес – 31 май 2023 г.

Изпращаме месец май 2023 година с надежда, в буквален и преносен смисъл, за по-слънчеви дни. Специален гост в днешното издание на "България днес" е Кирил Вълчев, генерален директор на БТА, часове преди началото на 18-ата Световна среща на..

публикувано на 31.05.23 в 19:00
Събуждане

Ще е топло със следобедни валежи само в планините

В четвъртък   сутринта в низините и котловините ще има намалена видимост. През деня ще е слънчево. След обяд над планините в Западна България ще има заоблачаване и локални валежи. Минималните температури ще са от 12 до 15°, в София - 12°...

публикувано на 31.05.23 в 18:55

България е сред най-добре възстановяващите се дестинации след пандемията

Премиерът Гълъб Донев се срещна с генералния секретар на Световната организация по туризъм Зураб Пололикашвили. Високият гост е в България по повод 68-ата Среща на Регионалната комисия "Европа" на СОТ, която се провежда в София от днес до 2 юни.  Страната..

публикувано на 31.05.23 в 17:56