Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът ще посети косовските българи в областите Гора и Жупа

Снимка: president.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на официално посещение в Косово по повод 15-годишнината от обявяването на независимостта на страната. Тя се срещна с президента на Република Косово Вьоса Османи.

"България подкрепя независима Република Косово. От тук нататък, пред всички международни и евроинституции, ще подкрепяме Косово за тяхното реално членство. Ще лобираме за членство в Съвета на Европа, съвсем скоро Косово ще подаде своето искане за членство в ЕС и НАТО", каза Йотова.

Акцент в разговорите е бил и статутът на косовските граждани с българско самосъзнание.

"Целта ни е те да получат статут на общност и да получат членство в Националния съвет на общностите в Косово, а после да бъде открито и българско съботно-неделно училище", посочи вицепрезидентът.

На 18 февруари Илияна Йотова ще се срещне с представители на косовските българи.

Българската общност е около 15 000 души, в общините Драгаш, Призрен, Ораховац и Щръбце.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повечето безработни нямат професионална квалификация

Повечето безработни хора у нас не притежават професионална квалификация и специалност, съобщава Агенцията по заетостта. Само за една година броят на хората без специални умения е нараснал с 8% и възлиза на близо 87 хиляди. Данните показват още, че..

публикувано на 04.08.24 в 13:07

България е на второ място в Европа по горски пожари

Страната ни е на второ място – след Кипър, в класацията по горски пожари в Европа през 2024 г., според Европейската информационна система за горски пожари. Годишно у нас избухват около 600 горски пожара, които засягат близо 10 хил. хектара земя и..

публикувано на 04.08.24 в 11:10

Пострадалото момче на плажа в Созопол е в стабилно състояние

Деветгодишното момче, което получи тежки травми при инцидент с почистваща машина на централния плаж в Созопол, е със стабилни показатели и контактно, съобщиха от “Пирогов”. Детето беше транспортирано по въздух от Бургас и подложено на..

публикувано на 04.08.24 в 10:26